Ny international antologi om personalisme

18.11.2017  |  Af Filip Hove Kristensen

Det engelske forlag Vernon Press har netop udgivet en ny antologi om personalisme: "Looking at the Sun. New Writings in Modern Personalism". Bogen indeholder bidrag fra forskere og skribenter fra Storbritannien, Sverige, Belgien, Italien, USA, Australien og Danmark... Læs mere.


Hvad Kant og Grundtvig kan lære dig om relationer

28.08.2015  |  Af Af Filip Hove Kristensen

Mening og relationer er det, der driver dine medarbejdere og giver dem lyst og mod til at præstere. Læs her, hvorfor og hvordan du leder dine medarbejdere med udgangspunkt i meningsfulde relationer, engagement og værdighed.... Læs mere.


Blogstafet 3: Hvad de unge vil i politik

05.08.2015  |  Af Af Henrik Bang professor på universitetet i Canberra, Australien

De 48 forfattere, der bidrager til Cura’s to antologier, Det personlige samfund og Det relationelle menneske, har mere at byde på. Vi synes i Cura og på personalisme.dk, at de forskellige forfattere kommer med en væsentlig kritik og analyse af aktuelle faglige og samfundspro... Læs mere.


Personalisme og folketingsvalget

10.06.2015  |  Af Karen Lumholt og Jonas Norgaard Mortensen

Mange har spurgt: Hvad mener personalismen om valgets store temaer?... Læs mere.


Relational Welfare

28.05.2015  |  Af Filip Hove Kristensen

I det seneste årti har udviklingen af den offentlige sektor og forståelsen af velfærd været til debat. Der går ikke en dag uden, vi hører om nye initiativer; den offentlige service skal effektiviseres, slankes og optimeres,  og velfærdsydelserne skal moderniseres. Mantr... Læs mere.


Blogstafet 2: Invester i demokratiet – det betaler sig

20.05.2015  |  Af Af projektchef og ekstern lektor Øystein Leonardsen

De 48 forfattere, der bidrager til Cura’s to antologier, Det personlige samfund og Det relationelle menneske, har mere at byde på. Vi synes i Cura og på personalisme.dk, at de forskellige forfattere kommer med en væsentlig kritik og analyse af aktuelle faglige og samfundspro... Læs mere.


Mine refleksioner over begrebet Det Fælles Bedste

19.05.2015  |  Af Andreas Lloyd

En af de ting, som jeg forbinder med ”det fælles bedste” er ordet Fælled.  I gamle dage var fælleden et fælles stykke jord, hvor alle bønderne kunne sende deres dyr ud og græsse. Men for at undgå at fælleden blev overgræsset, og jorden blev ødelagt, var det nødvendigt ... Læs mere.


Blogstafet 1: Det Danmark, vi kender, er blevet et teknokrati

23.04.2015  |  Af Karen Lumholt og Jonas Norgaard Mortensen

De 48 forfattere, der bidrager til Cura’s to antologier, Det personlige samfund og Det relationelle menneske, har mere at byde på. Vi synes i Cura og på personalisme.dk, at de forskellige forfattere kommer med en væsentlig kritik og analyse af aktuelle faglige og samfundspro... Læs mere.


Relationel velfærd er fremtidens velfærd

21.04.2015  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

48 danske og udenlandske fagfolk og tænkere retter i to sammenhængende antologier en massiv kritik mod konkurrencestaten og anviser nye veje til et øget fokus på relationer og værdighed i vores velfærdssamfund. Bag udgivelsen af tobindsværket står den idepolitiske tænketank ... Læs mere.


Flyt på landet og sæt stikket i

16.04.2015  |  Af Anne Kirstine Waage Beck

Udkantstema Gæsteblog: De senere års debat har fremstillet Danmarks yderområder på en måde, der ligger milevidt fra den virkelighed, jeg ser som tilflytter til Bornholms sydøstlige hjørne. Der har været fokus på problemer og dårlig økonomi, men nu er der heldigvis ved at ske... Læs mere.


Ny antologi: Det relationelle menneske

08.04.2015  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Bogen "Det relationelle menneske. Personalisme i perspektiv" udkommer den 29. april 2015. I bogen medvirker 23 eksperter, praktikere og markante iagttagere af samfundsudviklingen.... Læs mere.


Bogreception

01.04.2015  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Cura udgiver den 29. april antologien "Det relationelle menneske. Personalisme i perspektiv."... Læs mere.


Boganmeldelse: Det personlige samfund

27.03.2015  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

En alvorlig opmuntring, appetitvækkende, overskuelig og raffineret. Netavisen sameksistens.dk har anmeldt antologien "Det personlige samfund. Personalisme i praksis". ... Læs mere.


Hvad nu hvis vi stemte med fødderne og gik den modsatte vej?

20.03.2015  |  Af Af Karen Lumholt, direktør for tænketanken Cura

Udkantstema: Udkanten kan blive den uventede kant, hvorfra det nye kommer - en bevægelse skabt af mennesker, der vil et liv i overensstemmelse med deres værdier. Muliggjort af en ny andelsøkonomi, it-baserede mikrovirksomheder og erhvervsdrivende som ildsjæle.... Læs mere.


Landdistriktspolitisk Netværk

12.03.2015  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Udkantstema: "Landdistriktspolitisk Netværk" på Facebook er startet med "Familiepolitisk Netværk" som forbillede. Gruppen er for alle med interesse i landdistrikternes udvikling.... Læs mere.


Lektørudtalelse: Det personlige samfund

05.03.2015  |  Af Bent Birk Kristensen

I en lækker indpakning med flotte portrætfotografier af forfatterne præsenteres her en række personlige og vedkommende bidrag... Læs DBCs lektørudtalelse om antologien "Det personlige samfund".... Læs mere.


Oprør fra Udkanten

01.03.2015  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Personalismen har inspireret den folkelige bevægelse "Oprør fra Udkanten", som blæser til kamp for det knækkede Danmark, udkantsdanmark og den rådne banan.... Læs mere.


Cura i samtaledagen 'Det Fælles Bedste'

06.01.2015  |  Af Diana Bang-Udesen

Den 15. januar 2015 deltager Cura i den lændsdækkende samtaledag Det Fælles Bedste - samtaler om vores fælles fremtid.... Læs mere.


Cura udgiver antologi om vejen til ny velfærd

04.12.2014  |  Af Diana Bang-Udesen

Den 29. januar 2015 udgiver tænketanken Cura i samarbejde med Forlaget Vindelsti antologien 'Det personlige samfund - personalisme i praksis'.... Læs mere.


Skam kan ødelægge sjælen

18.11.2014  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Skam opstår, når mennesker ikke bliver set og spejlet som dem, de er, siger psykolog Lars J. Sørensen, der har skrevet en bog om den ubehagelige og skjulte skamfølelse.... Læs mere.


Gæsteblog: Vi tilhører ikke os selv

04.11.2014  |  Af Christian Borrisholt Steen

"Jeg er sgu ikke min egen - for vi tilhører ikke os selv"... Læs om Piet Hein og Poul Hartling og om hvordan myndighed over eget liv, frihed og fællesskab kan hænge sammen. ... Læs mere.


Gæsteblog: Genopfind de forpligtende fællesskaber

21.10.2014  |  Af Suzette Frovin, journalist

Det kræver en landsby at opdrage et barn. Bare ikke i Danmark. Her står forældrene alene med ansvaret. »I har jo selv valgt at få børn«. »Hvad havde I regnet med?« Sådan lyder modargumentet hver gang vi, altså os, den forkælede forældregeneration, forsøger at diskutere, hvor... Læs mere.


Personalisme-bog udkommer på engelsk

13.10.2014  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Bogen "Det fælles bedste" er blevet redigeret grundigt om til et internationalt publikum og oversat til engelsk. ... Læs mere.


Tredje oplag på gaden

04.10.2014  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Forlægger Leif E. Kristensen fra Boedal & Vindelsti er meget overrasket over, at der nu skal trykkes et tredje oplag af "Det fælles bedste".... Læs mere.


Magasin: Tema om økonomi

12.09.2014  |  

21. udgave af magasinet CuraMag sætter fokus på økonomi og vores grundlæggende antagelse om, hvad penge er. ... Læs mere.


Boganmeldelse: Relationer kan ændre verdensbilledet

08.09.2014  |  Af Per Schultz-Knudsen

I efteråret 1997 sker der en tragedie i Peled-familien. Miko Peleds 13-årige niece, Smadar, og nogle veninder bliver dræbt ved en palæstinensisk selvmordsangreb i centrum af Jerusalem. I stedet for at føle et ønske om hævn føler Miko Peled et behov for at finde ud af, hvad ... Læs mere.


Ny forskning: Stærke relationer mellem mennesker forbedrer problemløsningen

13.07.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Ny forskning viser, at stærke relationer forbedrer en gruppes problemløsning. Forskningen er lavet af folk fra MIT og DTU - og er publiceret i tidsskriftet Nature.... Læs mere.


Kronik i Information: Rigtig politik foregår uden for Christiansborg

03.07.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvor sker alt det spændende? På Christiansborg eller ude i samfundet? ... Læs mere.


Vær med: Informationer og invitationer

03.07.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Vi vil meget gerne kunne få fat i dig! Registrer dig i netværkets kontaktkartotek, hvorved du får Curas nyhedsbrev og invitationer til arrangementer - og følg os på Facebook.... Læs mere.


Kronik i Berlingske: Det gode børneliv kræver en familiepolitik

23.06.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Socialminister Manu Sareen har en enestående chance for at genoplive familiepolitikken på sit stormøde om det gode børneliv til Sankt Hans. Danmark har aldrig haft en progressiv familiepolitik, i modsætning til vores nordiske naboer, og det presser børnefamilierne.... Læs mere.


Her deltager Cura på Folkemødet

11.06.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Cura deltager i en perlerække af debatter, hvor vi nydefinerer den politiske midte lige så gladeligt, som vi deltager i debatten om udsatte byområder.... Læs mere.


Personalister på vej til Folkemøde

11.06.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

I morgen starter årets Folkemøde i Allinge, og da der også vil deltage personalister, har Personalisme.dk stillet fem skarpe spørgsmål til én af dem.... Læs mere.


Kronik i Information: Stressede børnefamilier har brug for en livsfasepolitik

12.05.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Karen Lumholt, direktør i Cura, har fået optaget en kronik i Information.... Læs mere.


Fokus på børnefamiliers vilkår

02.05.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Karen Lumholt deltager på vegne af Cura, den netværksbaserede tænketank der står bag Personalisme.dk, i et dobbeltinterview i Kristeligt Dagblad med Martin Ågerup, direktør i Cepos.... Læs mere.


Gæsteblog: Balance mellem arbejde og familie

30.04.2014  |  Af Helle Rosdahl Lund

Hvad er den korrekte måde at organisere familiens arbejdsliv på? Kan det være andre måder end den politisk korrekte? Vi har inviteret Helle Rosdahl Lund fra Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv til at skrive en gæsteblog om emnet.... Læs mere.


Nyt på Personalisme.dk: Profil af Rowan Williams

28.04.2014  |  

Indtil for få år siden var han leder af den anglikanske kirke. Nu er han leder af et teologisk fakultet på Cambridge, og sidste år kom på dansk hans bog om den russiske forfatter Dostojevskij. Og så er han personalist. Læs om den personalistiske tænker Rowan Williams. ... Læs mere.


De trængte børnefamilier: Forkælede eller stakkels?

28.04.2014  |  

Det er for nemt at sige, at forældrene bare skal tage sig sammen. Det er også for nemt at tro, at velfærdsstaten kan eller skal tage sig endnu mere af vores børn. Der skal helt andre store kulturelle og strukturelle forandringer til - på arbejdsmarkedet og i samfundet som så... Læs mere.


Ledelse: Frygten for det blanke papir

09.04.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Personalister hylder det frie engagement, mens benhård styring er i meget lav kurs, da det knægter dette. Men kan styring bruges til positivt at øge engagementet? Mathias Schwartz Kirkegaard illustrerer dette... med digtskrivningsøvelser.... Læs mere.


Kronik: Der er brug for at genrejse folkeligheden

04.04.2014  |  

Mangler den ikke-akademiske fornuft i dansk politik? Karen Lumholt har bidraget til debatten med en kronik i ugeavisen Kommunen.... Læs mere.


Hjernetumor: TV-vært oplevede bare at være Niels

30.03.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Værten på DR K Niels Frid-Nielsen fik en hjernetumor. Han fortæller om sin personlige oplevelse i avisen Politiken. ... Læs mere.


Hvorfor går du på arbejde?

27.03.2014  |  Af Mikele G. Schultz-Knudsen

Arbejder du blot for at få tiden til at gå? Eller arbejder du med noget, mennesker har brug for? Mikele G. Schultz-Knudsen skriver om sit eget karrierevalg som advokatfuldmægtig for store erhvervsfirmaer. ... Læs mere.


Bedre implementering af skolereformen via deltagelse

19.03.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Når skolelærerne og pædagoger ikke har følt sig som deltagere i skolereformen, bliver implementeringen svær. Mathias Schwartz Kirkegaard giver sit bud på tre nøgle-elementer i implementeringen af skolereformen.... Læs mere.


Vores samfund er ikke indrettet til familier, der gerne vil være sammen, mens det er lyst

07.03.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Under den overskrift, skriver Mette Højbjerg i avisen Politiken om et 'livmoderfeministisk' initiativ. Hvordan tænker du, at dette kan anskues i et personalistisk perspektiv?... Læs mere.


Skolereform: Centralisering ad absurdum.

05.03.2014  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Det har været diskuteret, hvordan skolereformen presser lærerne. Men hvad med hvordan den centraliserer den fritid, som familier og foreningsliv ellers råder over? Morten Hougaard Sørensen undrer sig over den manglende protest.... Læs mere.


Fra offentlig service til kærlig kommune

04.03.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

På netmediet Den Offentlige skriver sociologen Lars Qvortrup om et paradigmeskifte i den offentlige sektor.... Læs mere.


Nu også som e-bog

25.02.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

"Det fælles bedste" af Jonas Norgaard Mortensen kan nu fås som e-bog. Køber du inden 15. marts, kan den fås for kr. 99,95. ... Læs mere.


Det er ikke nok med en bonusordning

06.02.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Før projektet drukner i styring, skal projektlederen stille sig selv spørgsmålet: Deltagelse eller fremmedgørelse? Mathias Schwartz Kirkegaard har skrevet en artikel om værdighed, engagement og relationer i ledelse.... Læs mere.


Gæsteblog: Et kendt menneske

31.01.2014  |  Af Lagt online af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvad vil det sige "at være kendt"? Ifølge Christian Borrisholt Steen kan vi lære noget om relationer fra begravelsestaler. Men hvordan vil fremtidens begravelsestaler være?... Læs mere.


Refleksioner om teaterkoncerten “We have a dream.. of a better world”

24.01.2014  |  Af Miriam og Mathias

For at det hele ikke skal gå op i teori, har Mathias, der er redaktør her på siden, bedt sin kæreste Miriam reflektere over den personalistiske teaterkoncert på Skovbo Efterskole.... Læs mere.


Over 1500 danskere kan se personalistisk teaterkoncert

12.01.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Fra søndag til tirsdag er det muligt at opleve en personalistisk teaterkoncert. Gennem musik og teater sættes der fokus på menneskers værdighed, relationer og engagement.... Læs mere.


Mandela var ikke et overmenneske

10.01.2014  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Nyligt afdøde Nelson Mandela hyldes som en stor statsmand. Men Morten Hougaard Sørensen skriver herunder om pointen: Det handler om ganske almindelig kærlighed. ... Læs mere.


Lad os genvinde den politiske samtale i 2014

06.01.2014  |  Af Bjarke Friis

Tre bekymrende tendenser fra det forgangne år og et ønske for det nye: At vi genfinder den politiske samtale. Bjarke Friis er bestyrelsesformand for den netværksbasede tænketank Cura, der står bag Personalisme.dk.... Læs mere.


Hvornår har du sidst talt med dig selv?

21.12.2013  |  Af Anne Bjerregaard Bang

For at "vi" fungerer i en relation, skal "jeg" være i form. Da Anne i sommer fik konstateret en hjernetumor, opdagede hun, at hun længe havde forsømt sig selv i forsøget på at please alle andre.... Læs mere.


Til forsvar FOR såvel som MOD systemet!

27.11.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Nu er kommunalvalgkampen ovre, og det er derfor passende at tage en grundlæggende debat om noget vigtigt: Forholdet mellem frihed og regler. Det er en principiel debat, så den skal ikke drukne i slogans. Mathias Schwartz Kirkegaard har skrevet en kommentar til Rasmus Jarlov ... Læs mere.


Gæsteblog: 29 minutter på et ledermøde

19.11.2013  |  Af Brian Jørgensen

Mennesket mellem deltagelse og fremmedgørelse. Brian Jørgensen beretter om, hvordan de på ungdomsuddannelsens ledermøde opdagede, at personalismen sætter ord på, hvad de arbejder for.... Læs mere.


Der kom ansigt på Im

18.11.2013  |  Af Mikele G. Schultz-Knudsen

Sagen om 7-årige Im, der er blevet udvist fra Danmark, viser, at os danskere har mere hjerte end vores system. Mikele G. Schultz-Knudsen blogger om en ny vej med plads til mennesker. ... Læs mere.


Har FN svigtet i Syrien?

12.11.2013  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Svigter FN, når der ikke gives tilladelse til at bombe Syrien? Morten Hougaard Sørensen blogger om, at det er forsimplet at se dette som enten-eller, og præsenterer sit bud på en personalistisk vinkel på FN.... Læs mere.


Social dumping er usolidarisk

08.11.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Altså kun begrebet i sig selv. Begrebet er negativt, men det dækker over noget, der faktisk kan ses som positivt, hvis man åbner øjnene. Mathias Schwartz Kirkegaard blogger om muligheden for at søge lykken i et rigere land.... Læs mere.


Gæsteblog: Meningsfulde samtaler der skaber stærkere bånd

06.11.2013  |  

Frederik Svinth har erfaret, at venskaber har brug for, at man tør være sårbar og skrøbelig. Derved kan venskaber være en kur mod sammenbrud. Det skriver han om i gæstebloggen.... Læs mere.


Community: Måske det vigtigste ord i verden

04.11.2013  |  

Karen Lumholt har fundet et ord i New York, som vi mangler i foreningsdanmark: Community.... Læs mere.


Nyhed: Gæstebloggere på Personalisme.dk

31.10.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Personalisme.dk byder velkommen til en stribe gæstebloggere her på portalen. Vi håber I bliver inspireret af dem, ligesom vi er blevet inspireret af dem. ... Læs mere.


Gæsteblog: Den sande lektion for NSA: Hvis din magt er afhængig af insiders vs outsiders, så er det tid til Plan B.

31.10.2013  |  Af Zeynep Tufekci

Og den virkelige skandale er, at NSA ikke allerede vidste det. Zeynep Tufekci fra University of North Carolina gæsteblogger om, hvordan teknologien opløser skellet mellem ind-gruppen og ud-gruppen. ... Læs mere.


Asimovs robotregler for banker?

18.10.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

De ”onde banker” har i den offentlige debat fået skylden for finanskrisen. Ondskab er noget der er knyttet til moral. Men virksomheder er ikke moralske, ligesom robotter heller ikke er moralske. De opfører sig efter, hvordan de er programmeret. Forfatteren Isaac Asimov formu... Læs mere.


Korstog mod kvinden polariserer abort-debat

27.09.2013  |  

Ethvert liv er uendeligt værdifuldt og dertil ukrænkeligt. Det gælder det ufødte, såvel som det fødte. Lige så vigtig som moderens relation er til livet i hendes mave, lige så vigtig er vi andres relation til moderen. Også til den mor der handler mod det, som vi måske måtte ... Læs mere.


Personalismen kan blive et vigtigt kompas for velfærdsændringer

25.09.2013  |  

Er Facebook godt? Er nethandel skidt? Er det godt eller skidt at det offentlige bliver digitaliseret? At frivillige overtager velfærdsopgaver? At lukke en gade for biler og kun tillade busser og cykler? At den lokale skole nedlægges? Er det godt med storkommuner? Er supersyg... Læs mere.


Dyrk og vedligehold sociale relationer

24.09.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

Relationer skaber sundhedDe mennesker, som er mest lykkelige, har nemlig alle det til fælles, at de har virkelig stærke sociale relationer, som betyder meget for dem. Udover at skabe større lykke, giver gode relationer også mindre stress, mindsker følelsen af isol... Læs mere.


Dig og mig

22.09.2013  |  Af Tony Bech

Desmond Tutu forklarer i bogen ‘Gud er ikke kristen – og andre provokationer’, at Vestens fokus på individualisme kan betyde, at mennesker bliver ødelagte af deres anonymitet.  Hvis vi skulle folde Tutu’s tanker ud, så er det, når vi glemmer vores forbundethed, at vi i... Læs mere.


Desmond Tutu og Ubuntu

21.09.2013  |  Af Peter Lodberg

Peter Lodberg - lektor, dr. theol. ved Aarhus Universitet - skriver her om Desmond Tutu og begrebet Ubuntu.... 


Syrien: Damned if you do - damned if you don’t

30.08.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Vi fejler i vores engagement, hvis vi bomber Syrien. Vi fejler også i vores engagement, hvis vi ikke stopper krigen - om nødvendigt med vold. Mathias Schwartz Kirkegaard skriver om paradokset.... Læs mere.


Vi nægter fortsat at tro, at retfærdighedens bank er gået konkurs

28.08.2013  |  Af Jens Christian Kirk

For 50 år siden holdte personalisten Martin Luther King sin berømte "I Have a Dream"-tale. Men siger denne tale også noget til os i dag? Jens Christian Kirk har to bud.... Læs mere.


Ud med Apple og Microsoft

27.08.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

I den senere tid er skeletterne væltet ud af det skab, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har åbnet. Mathias Schwartz Kirkegaard mener, det bør have konsekvenser.... Læs mere.


Løsninger mod alle odds på Facebook

24.08.2013  |  

Lisbeth Zornig Andersen kritiserede i denne uge nogle socialrådgiveres Facebook-gruppe for at være en falliterklæring for det offentlige. I den forbindelse har Curas bestyrelsesmedlem Karen Lumholt udtalt sig til internetavisen Den Offentlige.... Læs mere.


Håndtryk og militærstøvler

01.08.2013  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Sideløbende med alle debatterne på Folkemødet eksploderede der en anden debat om en censor ved en matematikeksamen i Herning, som af religiøse årsager ikke ønskede at give hånd til kvindelig studerende. Han hed Yussef Minawi. Og dette blog-indlæg er affødt af den debat, der ... Læs mere.


Soldater slår ikke ihjel - de tager fjender ud

30.07.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvis mennesket fortjener værdighed, hvordan kan soldater så slå ihjel? Efter anden verdenskrig interviewede militærhistorikeren S. L. A. Marshall en stor mængde frontsoldater. Han konkluderede, at de soldater der ryddede bunkere med flammekastere, og dermed brændte fjenden ... Læs mere.


Folket er mødt op til Folkemøde

14.06.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Er det eliten eller folket, der er taget til folkemøde? Det er foreningsdanmark, netværksdanmark og relationsdanmark!... Læs mere.


Personalister på folkemødet

13.06.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvilke arrangementer på årets folkemøde sætter fokus på menneskelige relationer, frihed og værdighed? I disse dage løber årets folkemøde af stablen, og vi har fyldt en bil med personalister. Vi glæder os til at tage rundt, lade os inspirere – og tage snakke med folk der måsk... Læs mere.


Grundlovsdag i systemets tegn

05.06.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

I dag er det Grundlovsdag. Vi plejer at sige, at det er demokratiets festdag. I går var det en demokratisk sørgedag. For da vedtog Folketinget at begrænse adgangen til at kigge systemet over skulderen.En tilhænger af den lov skrev på Twitter, at os kritikere af (anti-)offent... Læs mere.


Tillid, tak!

08.05.2013  |  Af Rune Hoff Lauridsen

Den netop overståede konflikt mellem KL og lærernes fagforening har været endnu et tydeligt bevis på at der spreder sig et problem i samfundet. Billedligt talt kan man måske næsten se problemet, som en “sygdom”. Når “sygdommen” rammer et enkelt menneske kan resultatet være a... Læs mere.


Fællesskabsfilosofier

03.05.2013  |  Af Jean Fischer, kultursociolog

I det moderne vestlige samfund tror vi på det autonome individ. Det autonome individ er uafhængigt af traditioner og fællesskab. Alle andre kulturer tror på fællesskabet. Det gjorde vi også selv for ikke så længe siden. Alligevel tillader vi os at omtale vores individkultur ... Læs mere.


Alt virkeligt liv er møde

25.04.2013  |  

Et citat af filosoffen Martin Buber er grundlæggende for højskoleforstander Carsten Kolby Kristiansen... Læs mere.


Kronik: Menneskelivet er mere end en konstruktion

25.04.2013  |  Af Bent Bjerring-Nielsen

Personalismen tager udgangspunkt i en forestilling om det værdige, engagerede menneske, der bliver til i relationen til andre mennesker. I denne kronik skriver Bent Bjerring Nielsen om, hvordan denne forestillingen er blevet til i en kamp mod den dominerende postmodernisme o... Læs mere.


Supercykelstier afslører nyttetænkning om mennesker

21.04.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

"Han er glad for gode cykelstier, men mener at fortællingen om de såkaldte supercykelstier afslører en nyttetænkning om mennesket, sådan udlægger Mathias Schwartz Kirkegaard det, og spørger, hvad er det for en fortælling, der også fortælles om cykelsuperstiernes fordele?... Læs mere.


Erik Sigsgaard: »Tag en tænkepause«

04.04.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

Imens lærerne og Kl forhandler om arbejdstider, opfordrer børneforsker Erik Sigsgaard til en tænkepause. At vi tager vores børns ophold i institutioner op til revision, ... Læs mere.


Stop lapperierne - tænk visionært

24.03.2013  |  Af Per Schultz-Knudsen

Reformerne vælter frem, men for dem alle gælder det, at det er lapperier på et forældet velfærdssystem, sådan skriver Per Schultz-Knudsen, og spørger om vi kan indføre én grundlæggende skatterabat, som i højere grad bygger på tillid og respekt.... Læs mere.


Kan civilsamfundet redde velfærden?

23.03.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

Debatindlæg af Anker Brink Lund og Gitte Meyer... Læs mere.


Sociale relationer og levealder

21.03.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

De sociale relationer er med os på godt og ondt. Vi kan endda blive syge af at mangle dem.... Læs mere.


Prædiken: Ritualer for fællesskab

02.03.2013  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Ritualer skal skabe fællesskab og fastholde menneskers værdighed. Det argumenterer præsten Morten Hougaard Sørensen for i denne prædiken, hvor han knytter personalistisk filosofi og teologi sammen.... Læs mere.


”Det fælles bedste” - 2. oplag i trykken

25.02.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

Nåede du at købe bogen "Det fælles bedste"? Anmelderne kalder den for "væsentlig, velskrevet, bevægende, berigende og en fornøjelse at læse". Nu kommer andet oplag.... Læs mere.


Personalisme i psykologi

22.02.2013  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Personalismens principper kan være interessante nok, men er den personalistiske tænkning noget, der kan sættes i spil i den virkelige verden? Ja! For eksempel indenfor psykologien.... Læs mere.


Tilbage til det relationelle fundament

22.02.2013  |  Af Else Marie Bech

Menneskets udvikling, læring og trivsel er fundamentalt funderet i kvaliteten af dets relationer. Mennesket udvikles i samværet med stabile, positive og sensitive relationer. Hele vores selvforståelse, vores sprog, vores indre dialog og vore tankemønstre er udviklet på basis... Læs mere.


Rød konservatisme

19.02.2013  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Kapitalismen ødelægger alle former for holdbarhed, den gør en utilfreds med det, man har, indfører stress og konkurrencekrav og underminerer de varige relationer, som betyder mest. Phillip Blonds kritik af kapitalisme er hård. Og så er han endda konservativ. ... Læs mere.


Fokus på konfliktråd

18.02.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

TV2-programmet Station 2, havde i aften fokus på konfliktråd under overskriften "Hvorfor røvede du mig? - Frygt, tilgivelse og forsoning".... Læs mere.


Dilemma: Dronekrig mod terror - for frihed?

10.02.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Krig krænker menneskeværd og relationer. Hæsligt. Men man kan også engagere sig i krig for at forsvare menneskeværd og relationer. Heroisk. Hvor er de nemme svar og rene hænder i kampen for livet? Mathias Kirkegaard reflekterer åbent og umiddelbart om krigens dilemma.... Læs mere.


Anmeldelse: dknyt om personalisme

08.02.2013  |  Af Sisse Heidi Møller

Netmediet "dknyt - nyheder for offentlige beslutningstagere" har anmeldt bogen "Det fælles bedste - Introduktion til personalismen".... Læs mere.


Video: Oplæg om personalisme

21.01.2013  |  Af Filip Hove Kristensen

Jonas Norgaard Mortensen fortæller om den nye bog "Det fælles bedste - Introduktion til personalismen". Videoen er optaget på Fairbar i Aarhus ifm. et bogevent for udgivelsen. Arrangør: Tænketanken Cura Se videoen her: Oplæg om personalisme... Læs mere.


Følelsen af fattigdom?

21.01.2013  |  Af Anne Bjerregaard Bang

Staten skal understøtte individet og fællesskaberne, ikke suge virkekraft og engagement ud af dem. Resultatet er svigt - både over for yder og nyder.... Læs mere.


KD: Personalismen er overset i DK

10.01.2013  |  Af Thorsten Asbjørn Lauritsen i Kristeligt Dagblad

"Farvel til nutidens individuelle strømning, hvor enhver er sin egen lykkes smed. Farvel til en overdreven og ødelæggende materialisme og forbrugerisme. Farvel til en stats- og offentlighedstænkning, hvor passive borgere mest af alt er optaget af, hvad de kan få, frem f... Læs mere.


Anmeldelse: Frihed, fællesskab og forpligtelser

09.01.2013  |  Af Kristian Østergaard i Kristeligt Dagblad

Uddrag af Kristian Østergaards anmeldelse af bogen "Det fælles bedste" bragt i Kristeligt Dagblad den 9. januar 2013. ... Læs mere.


P1 skød nytåret ind med personalisme

03.01.2013  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Nytårsdag valgte P1s filosofiske magasin "Eksistens" at skyde det nye år ind med et længere indslag om personalisme. ... Læs mere.


Den sidste sten i muren

30.12.2012  |  Af Jens Christian Kirk

Denne og de seneste tre blogs (en grim, grim mur; Fear Builds Walls; Good Fences Make good Neighbours) har fra min side været et forsøg på at behandle ”muren” som abstrakt og meget konkret begreb som afpersonaliserende. Med andre ord det forhold at de abstrakte og konkrete ... Læs mere.


Grundtvig og personalisme

23.12.2012  |  Af Regner Birkelund

Var Grundtvig personalist? Regner Birkelund fører os ind i tanke- og forståelsesfællesskabet mellem Grundtvig og personalismen. Regner Birkelund er professor og forfatter til den anmelderroste bog om Grundtvig "Frihed til fælles bedste. En oppositionel stemme fra fortiden". ... Læs mere.


Boganmeldelse: Lektørudtalelse

21.12.2012  |  Af Søren Brunbech

Lektørudtalelse om bogen "Det fælles bedste". Lektørudtalelser er Dansk BiblioteksCenters (DBC) anmeldelser og vejledninger til de danske folke- og skolebiblioteker.... Læs mere.


Ledere der lykkes

19.12.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Relationel forståelse er en kernekompetence hos ledere. Det viser undersøgelse om succesfulde ledere på kommunale arbejdspladser.... Læs mere.


Årets Østjyde(r) 2012

16.12.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Jeg har lige set en præsentation af de nominerede til “Årets Østjyde 2012”. Når man ser præsentationerne af kandidaterne, så fristes man fristes til at tænke, at de lige så godt kunne kåre “Årets Østjyske Personalist 2012”. Og de måtte for min skyld, gerne give en præmie til... Læs mere.


Fremskridtet er noget, vi tænker med og mod

16.12.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Rune Lykkeberg skriver om en ny antologi med stemmer fra hele verden. ... Læs mere.


”Good fences make good neugbours”

15.12.2012  |  Af Jens Christian Kirk

I min absolutte yndlings tv-serie – The West Wing (bare se den!) er der et afsnit, hvor præsidentens modkandidat får gode råd af en motivationstaler. Denne taler har udgivet en bog med gode råd til et godt liv, her citerer han blandt andet den amerikanske nationaldigter Robe... Læs mere.


Kan vi gøre for det?

15.12.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

En stresset barndom kan føre til, at hjernens amygdala skrumper, så man opfører sig antisocialt. Måske kan vi ligefrem alle undskyldes ved vores genetiske mangler? Men den går ikke, argumenterer Jesper Hoffmeyer, for vi skaber og genskaber til stadighed os selv.... Læs mere.


Fra krig til fred: En europæisk beretning

13.12.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Nobelforedrag af Den europæiske union, repræsenteret af Herman Van Rompuy og José Manuel Durão Barroso (Oslo, 10. december, 2012)... Læs mere.


Juletræskrisen i Kokkedal

12.12.2012  |  Af Rune Hoff Lauridsen

Juletræ, mindretal, danske værdier, ytringsfrihed, værdighed, realtioner og demokrati. Blogindlægget reflekterer over juletræskrisen i Kokkedal.... Læs mere.


Hør uddrag fra "Det fælles bedste"

08.12.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Forfatteren bag "Det fælles bedste", Jonas Norgaard Mortensen, har indtalt bogens indledning og første kapitel.... 


Personalisme - en anmeldelse og en bekendelse

08.12.2012  |  Af Mogens S. Mogensen

Mogens S. Mogensen, der driver sitet intercultural.dk, skriver her om bogen "Det fælles bedste".... Læs mere.


Mere velfærd løftes af borgere

08.12.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

En ny samarbejdskultur er på vej mellem det kommunale og det frivillige områder. Blandt andet i Ældre Sagen: Gennem mange år har de pårørende eksempelvis været meget optaget af at stille krav til plejehjemmene, forklarer seniorkonsulent Margrethe Kähler.... Læs mere.


Foreningsdanmark styrker social inklusion

08.12.2012  |  Af Bjarke Friis og Mie Ryt-Hansen

Blogger Bjarke Friis har sammen med Mie Ryt-Hansen skrevet dette indlæg i Kristeligt Dagblad. Med udgangspunkt i børne- og ungdoms organisationen KFUM og KFUK, belyser de to skribenter civilsamfundet muligheder, ikke som en sektor af velfærdsstaten, men som en forlængelse af... Læs mere.


Boganmeldelse: Det fælles bedste

06.12.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Netavisen multisamfund.dk har anmeldt bogen "Det fælles bedste" og konkluderer, at "Jonas Norgaard Mortensen har skrevet en både letlæst og inspirerende indføring i personalismen."... Læs mere.


Sagen om Stengade 40

05.12.2012  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Kirkens Korshærs natcafe på stengade 40 stod til at lukke til nytår, fordi bevillingen fra satspuljemidlerne blev blokeret af Dansk Folkeparti.... Læs mere.


Boganmeldelse: Det fælles bedste

03.12.2012  |  Af Karen Lumholt

Jeg bliver helt rystet og samtidig bevæget over, at personalismen, hvis eksistens jeg ikke har kendt før nu, synes at være den røde tråd, der går igennem alt, hvad jeg brænder for og har brændt for, så længe jeg kan huske. Bogen rammer mig lige der, hvor hjertet banker, tåre... Læs mere.


Personalisme: Fra menneskesyn til mening

29.11.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Hvorfor er det filosofiske menneskesyn politisk? Blogindlægget er første del af en artikel, som er bragt i magasinet Cura Mag... Læs mere.


Ny bog: Det fælles bedste

29.11.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Anmelderne kalder den "væsentlig, velskrevet, bevægende, berigende og en fornøjelse at læse". Den 16. november udkom bogen "Det Fælles bedste. Introduktion til personalismen".... Læs mere.


Fear Builds Walls

24.11.2012  |  Af Jens Christian Kirk

Hvis vi vil være frie, må vi ikke overgive os til frygtens tyranni, for intet er så diktatorisk, så styrende, så begrænsende som frygtens tyranni. Vil vi være frie mennesker, må vi være modige, for mod er at stå frygten imod.... Læs mere.


EU med forbehold

23.11.2012  |  Af Rune Hoff Lauridsen

EU har skabt en historisk fred, men er ved at køre fra de borgere, unionen skal repræsentere og hjælpe.... Læs mere.


”All life is interrelated, and all men are interdependent”

23.11.2012  |  Af Jens Christian Kirk

Fik du læst Jens Christian Kirks artikel i magasinet Cura Mag? Artiklen giver en introduktion til personalismen og naturretten hos Martin Luther King.... Læs mere.


Da jeg blev personalist

21.11.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

"For mig er personalismen det politiske menneskesyn, som kommer tættest på at tage udgangspunkt i, hvad mennesket er og hvordan mennesket agerer."... Læs mere.


Signe og den individuelle idiot

13.11.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Læs om en spejder - en af hverdagens engagerede helte i det frivillige arbejde. Og om alle de stakkels idioter, der er sig selv nok.... Læs mere.


Anmeldelse: Det fælles bedste

12.11.2012  |  Af Regner Birkelund

Boganmeldelse af "Det fælles bedste" af Regner Birkelund, dr.phil og forfatter til den anmelderroste bog om Grundtvig "Frihed til fælles bedste".... Læs mere.


En grim, grim mur

12.11.2012  |  Af Jens Christian Kirk

”People who want peace build bridges not walls”... Læs mere.


Vågekoner

08.11.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Hvorfor kommer vi til verden med mennesker omkring os, men tager herfra alene? Sådan spørger pensioneret sygeplejerske Jenny Riis Madsen.... Læs mere.


Danskernes Kulturvaner 2012

07.11.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Undersøgelsen belyser befolkningens kulturvaner, medieforbrug og fritidsaktiviteter. Undersøgelsen er finansieret af Kulturministeriet.... Læs mere.


Har du overvejet Ventilen?

06.11.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Ensomhed er, når dine sociale relationer ikke lever op til dine behov.... Læs mere.


Demokrati og den åbne samtale

04.11.2012  |  Af Bjarke Friis

Velkommen til et nyt nummer af Cura Mag, der denne gang handler om demokrati. Måske tænker du, at demokrati er overflødigt at diskutere i vores del af verden.... Læs mere.


Bare rumper og iPad'er

04.11.2012  |  Af Torben Jensen

Apple er på verdensplan en meget stor udbyder af e-bøger. Bøgerne kan læses på Apples vidt udbredte produkter, iPad, iPhone og Ipod, og det er en fantastisk ny mulighed for at få litteratur ud til mange flere mennesker. De udgiver også danske bøger, men ikke hvis de indehold... Læs mere.


Opløsning og oplysning

03.11.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Berlingske Tidendes Tom Jensen analyserer tidens opløsning af normer og grænser i samfundet og privatlivet.... Læs mere.


Vi higer efter venskab

02.11.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

"Vi higer efter venskab, fordi vi er sociale væsner, født af andre væsner og bestemt til at leve blandt andre væsner til den dag vi dør."... Læs mere.


Fagforbund må involvere os mere

31.10.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

"En relationel tilgang vil derimod sikre, at de menige medlemmer får indflydelse på deres egne fagforeninger og derigennem på deres egne arbejdspladser og deres eget liv. Relationen til det enkelte medlem skal i fokus, så fagforeningen ser den enkeltes styrker i stedet for a... Læs mere.


Udenrigspolitikken tilbage til kaffekopperne

29.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Aldrig en Irak-krig igen. Aldrig, fastslår Zenia Stampe. Beslutningen om at gå i krig i Irak blev truffet på et forkert grundlag og med et historisk smalt flertal. Regeringen har derfor truffet beslutning om kun at udsende soldater til internationale, militære missioner med... Læs mere.


Et godt arbejdsliv - for hvem?

28.10.2012  |  Af Tony Bech

Bølgerne fra finanskrisen skvulper stadig rundt. Vinden har måske nok lagt sig, men vi ser stadig dønninger påvirke det danske arbejdsmarked. I disse dage bliver der særligt lagt spalteplads til diskussionen om, hvordan eller hvorvidt personer, der potentielt ryger ud af dag... Læs mere.


Det forhastede samfund

28.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

I sin nye bog leverer den tyske sociolog Hartmut Rosa en skarp kritik af af det, han kalder accelerationssamfundet. Bogen hedder Verdensforbindelser i accelerationens tidsalder (på tysk Weltbeziehungen im Zeitalter der Beschleunigung). Det er Hartmut Rosas kongstanke, at f... Læs mere.


Arbejdsløse i samfundstjeneste

27.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

En stor del af befolkningen styrter af sted med tungen ud af halsen samtidig med at en række mennesker sidder på spring for at få lov at arbejde - og frygter at miste deres dagpenge. "Det kan da ikke passe, at det ikke kan gøres bedre," siger juraprofessor Eva Smi... Læs mere.


Kolding satser på selvværd

26.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Kolding Kommune skal være en selvværdskommune - og sætter fællesskab, medborgerskab og frivillighed i fokus. Kommunen har indset, at selvværd er mere end velfærd og vil derfor give muligheder og myndighed tilbage til mennesker, der kan selv. I en ramme af fællesskab, medbor... Læs mere.


Konfliktråd virker

25.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Det er en rigtig god ide, at offer og gerningsmand mødes i et såkaldt konfliktråd efter en kriminel handling. Sådan lyder det fra juraprofessor Eva Smith, der også er formand for Det Kriminalpræventive Råd. - Sagen kan hurtigere komme ud af verden, hvis offer og gerningsma... Læs mere.


Om at vokse og at vækste

20.10.2012  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Hvordan får vi hinanden til at vokse som mennesker? Hvordan opbygger vi hinanden? Hvordan støtter vi hinanden, når det af den ene eller anden grund bliver svært at være til? Hvad er det bærende i et samfund? Stærk vækst eller stærke relationer? ... Læs mere.


Hvilket menneskesyn!

16.10.2012  |  Af Tove F. Buch

De seneste uger har vi i TV kunnet se to udsendelser, der har gjort indtryk på mig. Den seneste: ”Pigen, der ikke vil dø” satte mange tanker i gang hos mig. Rent fagligt – som pensioneret intensiv sygeplejerske – måtte jeg græmmes. Sådan var det ikke i 70´erne, 80´erne og 90... Læs mere.


Hver fjerde ung savner nære relationer

11.10.2012  |  

Hver fjerde ung under 30 år savner nære relationer, som de kan dele glæder og sorger med. Det gør sig kun gældende for mellem 16 og 18 procent af folk i trediverne og fyrrene. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Cormark for PsykiatriFonden blandt... Læs mere.


Vi kommer aldrig tilbage til tiden før krisen

10.10.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

I-landenes evne til vækst skrumper, og tiden er moden til at sætte andre mål for tilværelsen.... Læs mere.


Solitaire - tab din kærlighed ved ligegyldighed

10.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Personalismen er en filosofisk og politisk tænkning, der forsøger at indkredse, hvad et menneske er - og tage de sociale og samfundsmæssige konsekvenser af det.... Læs mere.


Samfundets hastighed gør os angste

09.10.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

250.000 danskere lider af angst, og lidelsen koster samfundet seks milliarder kroner om året. Menneskets hjerne er simpelthen ikke gearet til det moderne livs udfordringer, forklarer overlæge... Læs mere.


3569 politikere

06.10.2012  |  Af Isabella Arendt Laursen

Hvad er politikernes job?... Læs mere.


Undskyld, vi ser jer

01.10.2012  |  Af Anne Bjerregaard Bang

Downs Syndrom er igen kommet på mode. Første gang var for et par år siden, hvor ”Morten og Peter” lagde gaderne øde med deres ”Er jeg da helt gak gak, mor?”, og nu ruller ”Undskyld vi er her” over skærmen midt i DR’s udvidede primetime med stor begejstring til følge. Vi er ... Læs mere.


Intellektuelle antidemokrater

28.09.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Kulturkritik. Rune Lykkeberg skriver indsigtsfuldt og underholdende om elitens problematiske forhold til masserne. Skurkene er de aristokratiske eksperter, der ikke tror på, at befolkningen kan tænke selv.... Læs mere.


One size fits one

27.09.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

En blog om feriepengesagen, overenskomster i Brøndby og den manglende tillid til samtale og fornuft ... Læs mere.


Mit Danmark er 
også dit Danmark

18.09.2012  |  Af Per Schultz-Knudsen

I sin tiltrædelsestale lancerede den nye formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thuesen Dahl, i weekend et nyt begreb ”Mit Danmark”. Et begreb, som aldrig vil kunne komme over en personalists læber. For en personalist vil ”mit Danmark” også altid være ”dit Danmark” og derme... Læs mere.


Kan I huske Hugo Grotius og hans krig?

14.09.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvis du er teolog eller idéhistoriker, så ved du måske hvem Hugo Grotius var. I frustration over tredive-års-krigen arbejdede hollandske Hugo Grotius (1583-1645) med at finde etiske standpunkter der var almenmenneskelige. Han formulerede en retsopfattelse, hvis formål var at... Læs mere.


Smil og røde næser

13.09.2012  |  Af Rune Hoff Lauridsen

Den 22. august blev læserne mødt af en smilende klovn på forsiden af Herning Folkeblad. Selve artiklen var dog mere dyster, for den handlede om, at man ser sig nødsaget til, pga. manglende økonomiske midler, at skære ned i antallet af dage, hvor hospitalsklovne vil kunne bes... Læs mere.


Er programmering det nye spejder eller det nye matematik?

10.09.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Jeg har længe været overbevist om, at den næste generation vil lære at programmere spil i samme grad som jeg lærte at bygge med rafter. Da jeg var en lille knægt sendte mine forældre mig til FDF, og derved lærte jeg en masse grundlæggende viden, som jeg stadig kan bruge i da... Læs mere.


Tutu: Blair og Bush bør stilles for retten

02.09.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Tony Blair og George W. Bush bør konfronteres med dommerne ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) som følge af deres rolle i og ansvar for Irak-krigen. Det mener den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu. Tutu, en af de mest fremtrædende i kampen mod apartheid i Sydafr... Læs mere.


Romney udfordrer Obama på menneskelig afhængighed

30.08.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

”We built it” lyder det i disse dage fra Republikaneres konvent i USA. Udover at være en smule bagstræberisk – bør sloganet tolkes som et svar på Obamas tale i Virginia midt i juli måned. I talen siger Obama “If you’ve got a business — you didn’t build that”. Somebody else... Læs mere.


Ny bog om personalisme udkommer til november

24.08.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

Under titlen "Det fælles bedste" udkommer d.16. november 2012 en ny bog om personalisme. Cura har med stor fornøjelse støttet bogudgivelse.... Læs mere.


Myten om hvorfor vi arbejder

08.06.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Indkomst betyder kun noget indtil det punkt, hvor de basale behov for husly, føde og beklædning er opfyldt. Da disse behov heldigvis er opfyldt for stort set alle beskæftigede i Danmark, er det helt andre parametre, danskerne agerer ud fra." Cand. scien... Læs mere.


Bryd klichéerne om ofre og bødler

05.06.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Jeg arbejder for tiden på en retspsykiatrisk afdeling med borgere, der har begået kriminelle handlinger. Eftersom de er psykisk syge kommer i behandling frem for i fængsel. Nogle af dem har begået meget voldsomme overgreb... Fælles for dem alle er, at ingen af dem har ... Læs mere.


Krisen baner vej for civilsamfundet

22.05.2012  |  Af Leif E. Kristensen

21. maj var 700 deltagere fra ind- og udland samlet i København, for at diskutere civilsamfundets og filantropiens rolle i samfundet. Hovedtaleren var Bill Clinton, som siden afslutningen på sin præsidentperiode har arbejdet intensivt med filantropi både i USA og i udvikling... Læs mere.


Er der stadig grænser for vækst?

09.05.2012  |  Af Leif E. Kristensen

For 40 år siden, som 26-årig systemanalytiker, skrev nordmanden Jørgen Randers sammen med sine amerikanske kolleger Dennis Meadows, Donella Meadows og William Behrens III bogen "Grænser for Vækst". Udgivet på 37 sprog og angiveligt solgt i 12 millioner eksemplarer.... Læs mere.


Har vi fået velstand uden velfærd?

20.04.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Hele vores system tænker udvikling på en håbløs måde. Folk bliver ikke glade af at jagte materielle goder. Regeringen taler både om velfærd og velstand, men det er vigtigt, at vi får skilt de to ting ad. Vi har fået velstand uden velfærd, og sådan har det været i mange... Læs mere.


En tredje vej med lokal og social økonomi

14.04.2012  |  Af Leif E. Kristensen

Englænderne har det med at forsøge sig med "en tredje vej", mellem socialisme og liberalisme/konservatisme. I 1990'erne var det Labours Tony Blair, der formulerede sig i disse baner, og nu er det den konservative David Cameron. Ifølge chefstrategen Phillip Blond er... Læs mere.


Kooperation eller kaos

03.04.2012  |  Af Leif E. Kristensen

Det økonomiske stormvejr giver ilt til nye virksomhedstyper. De abonnerer hverken på statsmonopol eller koncernkapitalisme, men på civilsamfund og demokrati. Fordelen ved den kooperative model er, at virksomheden drives bæredygtigt – økonomisk såvel som samfundsmæssigt, skri... Læs mere.


Syriens X-faktor

28.03.2012  |  Af Bjarke Friis

Underholdnings-programmet X-faktor har optaget meget plads i medierne i de seneste uger. Alt imens den alvorlige kamp ”vind-eller-forsvind” udspilles i Syrien.... Læs mere.


Tortur er et opgør med demokratiets arvegods

20.03.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Ved at acceptere på forhånd, at tortur i nogle tilfælde kan være legitimt, og derfor måske også bør reguleres juridisk, opløser man det moralske dilemma til fordel for en normalisering af ekstrem vold... Verden over er Guantanamo, Abu Ghraib og fangeflyvninger blevet s... Læs mere.


Opdraget til forbrug

13.03.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"I dag bruger en gennemsnitlig dansker 200 hele døgn – eller 6,6 måneder – i løbet af sit liv på at se på reklamespot for alt fra vaskepulver, charterrejser og mobiltelefoner over rynkecreme og barberblade til samtalekøkkener, elektronik og legetøj." "Spørgsm... Læs mere.


Civilsamfundet kan noget særligt

08.03.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Civilsamfundet kan noget, professionelt ansatte ikke kan, ikke skal kunne og aldrig vil kunne ­sættes i stand til at gøre. I civil­samfundet kan man indgå forpligtende forhold, der ­varer hele livet, såsom forholdene mellem børn og forældre og ­mellem ­søskende. I civi... Læs mere.


Kan civilsamfundet redde velfærden?

05.03.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Desværre har den civile selvorganisering været under voldsomt pres i de seneste årtier. Først lod vi staten ekspandere, og siden fik markedet frit spil. Både højre og venstre har kort sagt fået lov til at afprøve deres politiske patenter på vejen til det gode liv. Spor... Læs mere.


Politikernes mobning er kun et symptom

08.02.2012  |  Af Leif E. Kristensen

DE seneste uger har der været debat om omgangstonen i Folketinget. Nyvalgte medlemmer har klaget over det, de kalder politisk mobning, og at det politiske spil fuldstændig skygger for det politiske indhold ”Man står over for hinanden og råber ’æh, bæh, du er dum, min far er... Læs mere.


Vi lærer at blive individer i fællesskabet

07.02.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Diskussionen om individualismen risikerer at få os til at glemme, at et individ kun kan være et individ, såfremt der findes fællesskaber, hvori individualiteten kan blomstre. Hvis ikke der findes sociale fællesskaber i familier, daginstitutioner og skoler, kan menneske... Læs mere.


Den lange rejse... mod individualisme

01.02.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Johannes V. Jensens store fortælling om "Den lange rejse" står som et moderne storværk, der forsøger at erstatte andre store kosmologiske narrativer om mennesket med en ny fortælling, som hviler på darwinisme, naturvidenskab og individualitet. Fortællingens fatale blinde pun... Læs mere.


Sexmisbrug er et relationelt misfoster

23.01.2012  |  Af Anne Bjerregaard Bang

For tiden vælter det ud af skabet med historier fra hele landet om børn, der er blevet seksuelt misbrugt af deres nærmeste. Som oftest deres egne forældre. Dem, der ved noget om det, siger, at der ikke er kommet flere tilfælde end førhen. Nu taler vi bare om det, og “Brønde... Læs mere.


At slå mennesker ihjel og tisse på dem

19.01.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Hvorfor skaber det mere forargelse, når soldater tisser på fjenden, end når de slår ham ihjel?" Sådan spørger billedkunstner Mikkel Brixvold i en kronik i Dagbladet Information. Hans eget svar er, at det er fordi, det får vores fortællinger om den retfærdige kri... Læs mere.


Guantanamo gør ondt værre

11.01.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Tortur er en uacceptabel krænkelse af menneskerettighederne, uanset hvem det går ud over, og uanset hvad vi er bange for. Hvis man først begynder at acceptere tortur i små doser og giver slip på afgørende principper i et retssamfund, mister man legitimiteten til at for... Læs mere.


Genopfind den gode nabo

03.01.2012  |  Af Leif E. Kristensen

"Jeg efterlyser ikke amerikanske tilstande med hattedamer, der lapper på samfundets mangel på social indsats. Men omkostningerne ved tabet af et socialt aktivt civilt samfund er simpelthen for høje til ikke at gøre noget kreativt ved det. Det er gået op for mig, efter a... Læs mere.


Der er brug for et opgør med kernefamilien

19.12.2011  |  Af Bruno Langdahl

Vi har ondt i fællesskabet. Flere dør i ensomhed. Og landets anonyme rådgivningslinjer melder om et stigende antal opkald om ensomhed – fra unge og gamle, mænd og kvinder og fra alle samfundslag. Ensomhed og opløste fællesskaber er en udfordring, som råber på et svar. I de... Læs mere.


Medborgerskab er samfundets kit

15.12.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"Vi skal ud over krisetænkningen og i gang med at skabe nye visioner for en bedre fremtid og et bedre velfærdssamfund, der bygger på værdier som tillid og medborgerskab," skriver Susanne Larsen, formand for Frivilligrådet, i Berlingske Tidende. "Vi skal åbne ... Læs mere.


Vi har brug for et nyt dannelsesideal

12.12.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"Globaliseringen gør, at konkurrencelogikken ikke er en farbar vej mere, da konsekvenserne mere og mere mærkes overalt på jordkloden og rammer som en boomerang tilbage på en selv, som derved intet 'vinder' i det lange løb. Vi skal som lande ikke udkonkurrere hinanden, m... Læs mere.


'Vi kan jo ikke redde hele verden'

05.12.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Bryder man sig ikke om modpartens holdninger, kan man altid forsøge sig med at betegne dem som naive. Det er en strategi, man stort set hver dag kan se anvendt i den politiske debat. ”Danmark kan jo ikke redde hele verden,” er en typisk udtalelse vendt mod f.eks. forslag om ... Læs mere.


Velfærdsstaten har brug for det frivillige arbejde

30.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"Der ligger et dybt problem for velfærdsstaten - det er et kulturproblem, som handler om adfærd. Velfærdsstaten tager udgangspunkt i, at vi er pæne og ordentlige mennesker, der udviser tilbageholdenhed. Men det gør vi ikke. Og den etik og moral kan man ikke sidde på Chr... Læs mere.


Det frie valg gør mennesker umyndige

26.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"Det frie valg inspirerer ikke den slags myndige, generøse og solidariske mennesker, som vi gerne ville være. Det fremelsker umyndige, kværulerende og selvoptagne mennesker, vi helst ikke vil sidde ved siden af." Sådan skriver Rune Lykkeberg i sin ugentlige klumme... Læs mere.


Den grådige islænding og den dovne græker

24.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Den islandske forfatter Már Guðmundsson beskæftiger sig med spørgsmålet, hvem der er skyld i finanskrisen. Er det nogle enkelte personer eller nationer - eller er det selve 'systemet', det er galt med? Han advarer mod at udpege særlige nationale eller individuelle svagheder... Læs mere.


Behovet for fællesskab ses tydeligt på børn

22.11.2011  |  Af Bjarke Friis

Alle forældre nikker formodentlig genkendende til fænomenet: Man er ved at lave aftensmad, mens familiens forsørger er på vej hjem. Barnet/børnene (nok mest små børn) sætter sig så stille på gulvet med et puslespil eller legoklodserne – men hvorfor lige midt på køkkengulvet?... Læs mere.


Revolutioner vokser sjældent ud af geværløb

19.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

De folkelige oprør i 2011 har været forbløffende ikke-voldelige. Og det kan vise sig at være første skridt til sejr for de protesterende. Historien viser nemlig, at ikke-voldelige protester er mere effektive end voldelige. Erica Chenoweth og Maria Stephan dokumenterer i bog... Læs mere.


Giver TV relationskræft?

18.11.2011  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Danskerne ser i gennemsnit fjernsyn 3,5 time om dagen. Det er 210 minutter om dagen eller over en femtedel af vores vågne liv. En femtedel del af vores liv! Og siden 2007 er danskernes tv-forbrug vokset med 40 procent eller 1 time. I første halvår af 2007 så danskerne ... Læs mere.


Advarsel! Ensomhed dræber!

17.11.2011  |  Af Anne Bjerregaard Bang

”Jeg har brug for noget alenetid.” Vi kender alle sammen følelsen af at være mæt. Af samvær, nærvær, problemer, udfordringer. Bare lige for et øjeblik at skrue ned for musikken, slukke for telefonen og tage et varmt karbad. Eller hvad man nu gør. Dér hvor man bare er. Alene... Læs mere.


Ensomhed gør os fjendtlige og negative

16.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"Vi kan alle føle os ensomme, og på kort sigt gør det os mere humane, fordi følelsen fortæller os, at vi skal bruge mindre tid på arbejde og mere tid på familie og venner, men på længere sigt gør det os mindre humane. Biologisk set gør ensomhed mennesker mere fjendtlige... Læs mere.


Hvorfor er det nu, vi skal arbejde mere?

14.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"I dag er vi blevet opmærksomme på, at vi fysisk er ved at dø af vores overflod af mad. Mon vi en dag opdager, at vi psykisk er ved at dø i jagten på økonomisk overflod?" Sådan spørger Lise Andersen, civiløkonom og cand.psych., i en kommentar i Berlingske Tidende. ... Læs mere.


Når de gode handler ondt

10.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

En af mine venner er tv-tekster, og han har ind imellem den tvivlsomme fornøjelse at skulle tekste amerikanske B-film. Han fortæller, at der de seneste år er sket en tydelig ændring i disse films moral. Hvor det tidligere var sådan, at the good guys adskilte sig fra the bad ... Læs mere.


Individualiseringen er slået igennem

09.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

"Måske er individualiseringen i virkeligheden 00’ernes vigtigste kulturkamp. At samfundets borgere nu føler, at de skal skal stå alene med ansvaret, fremfor at skyde skylden på samfundet, hvis de ikke har succes i livet. Et godt eksempel er de arbejdsløse. Her er den ud... Læs mere.


Sociale relationer påvirker helbredet

09.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

De sociale relationer er med os på godt og ondt. Vi kan endda blive syge af at mangle dem. Lektor Rikke Lund fra Københavns Universitet fortæller i dette klip fra Danskernes Akademi om, hvorfor de sociale relationer kan påvirke vores helbred. Danskernes Akademi/ relationer... Læs mere.


Livsbekræftende engagement

08.11.2011  |  Af Bjarke Friis

2011 er europæisk frivillighedsår. Markeringen burde have været mere tydelig, men man kan dog glæde sig over, at f.eks. TV Syd markerer frivillighedsåret med en udsendelsesrække ”Anne som frivillig”. Her tager en journalist rundt og er frivillig forskellige steder i samfunde... Læs mere.


Vækst hører fortiden til

31.08.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Politikerne klamrer sig i valgkampen til en model, der ikke virker længere, og som ikke er relevant for dagens udfordringer, mener en række økonomer. Den økonomiske krise har genoplivet debatten om vækst - er det virkelig universalløsningen på de økonomiske problemer at få f... Læs mere.


Den verden, hvor den anden ikke findes

18.08.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård analyserer 'det menneskelige' efter tragedien på Utøya. "Når man ser en anden i øjnene, ser man ikke et menneske, man ser dette menneske med et navn, en familie, en verden. Dette menneske er en verden," siger han i sin p... Læs mere.


De nære relationer betyder mest for bopæl

12.08.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Halvdelen af danskerne siger, at de bor der, hvor de bor, fordi de altid har boet der. Og overraskende nok gælder det både mennesker i storbyer og provins. Og jobskifte er den mindst hyppige årsag til at flytte - de nære relationer har langt større betydning. Artikel i Berl... Læs mere.


Den ultimative afpersonalisering: At slå ihjel

09.08.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Nyt speciale peger på, at Forsvaret skal blive bedre til at fortælle, at det er normalt at reagere psykisk på at være i krig. Det er et sundhedstegn, at mennesker reagerer på at berøve andre mennesker livet. Artikel i Information: Soldater kan få traumer af at vende hjem... Læs mere.


Det forhastede samfund

  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

I sin nye bog leverer den en tyske sociolog Hartmut Rosa en skarp kritik af af det, han kalder accelerationssamfundet. Bogen hedder Verdensforbindelser i accelerationens tidsalder (på tysk Weltbeziehungen im Zeitalter der Beschleunigung). Det er Hartmut Rosas kongstanke, a... Læs mere.


Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk