3569 politikere

06.10.2012  |  Af  Isabella Arendt Laursen

Hvad er politikernes job?

2400 kommunalbestyrelsesmedlemmer, 205 regionsrådsmedlemmer, 179 folketingsmedlemmer og 785 europaparlamentsmedlemmer - 3569 politikere.

Hvad er deres job?

I vores samfund bevæger vi os længere og længere mod et embedsmandsdiktatur, hvor det udelukkende er eksperters viden, vi værdsætter. Det betyder, at flere og flere politikere føler, de skal være eksperter på deres områder - hvilket befolkningen også forventer, de er.

Sundhedsministeren skal vide alt om sygehuse og alle lægeligebehandlinger. Uddannelsesministeren skal vide alt om alle folkeskoler, friskoler, ungdomsuddannelser og universitet - og helst også kende hele pensum for alle danske studerende.

Finansministeren skal vide alt, hvad der står skrevet i finansloven og hvad hver eneste skattekrone bruges på - og hvorfor. Derudover er det vel ikke for meget at forlange, at statsminister Heller Thorning-Smidt ved alt om alting, da hun jo er leder af det danske demokrati.

Men det er netop ikke politikernes job at være eksperter. Det er embedsmænd, forskere osv. ansat til. Men hvad forskere, embedsmænd og andre eksperter ikke gør, er at vise vej. Og pludselig står vi i et samfund, hvor alle ved, hvordan skibet fungerer, men ingen ved, hvor vi skal hen.

Kaptajner!

3569 kaptajner, som bestemmer over Danmark, nogle mere end andre. Og tilsyneladende ved ingen af dem, hvor vi skal hen. En politikers arbejde er at udpege retningen; være idealistisk og visionær og turde sige det højt. De skal vide, hvor vi skal hen, sætte sejl og kæmpe sig i den retning. Derfor behøver de ikke vide alt om alting. Men de skal vide, hvor de vil hen. Når der så kommer specifikke punkter, de skal tage stilling ting, er det aldrig forkert at spørge.

Næste valg

Næste gang, der er valg, kan vi så stemme på den kaptajn, hvis kurs vi er mest enig med.

I stedet for at stemme på den embedsmand, som ved mest.

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk