Opløsning og oplysning

03.11.2012  |  Af  Jonas Norgaard Mortensen

Berlingske Tidendes Tom Jensen analyserer tidens opløsning af normer og grænser i samfundet og privatlivet.

Herre nr. 1: "Arbejder De i Sengen?"

Herre nr. 2: "Næh. Sover De måske på Kontoret?"

Dette er ikke en Storm P.-flue men kunne måske have været det, hvis Storm P. havde levet i 2012, hvor der sandelig ville være nok at forfatte fluer over. Herunder den opløsning af bærende søjler i vores liv, som sker i disse år.

Eksemplet ovenfor er ikke tilfældigt valgt. En af opløsningerne drejer sig som bekendt om opløsningen mellem arbejds- og privatliv, der for hvert år bliver mere og mere total.

Tom Jensen fortæller om en illustrativt episode: "Forleden aften kom det således dertil, at jeg befandt mig i sengen og arbejdede. Det vil sige tjekkede mails og besvarede dem pr. smartphone ved nattetide, den var vel 00.15. Skal vi her i det offentlige rum formulere det diplomatisk og sige, at min kone foreslog, jeg straks holdt op igen, da hun vågnede ved mobilens skærende nattelys."

Opløsning sker overalt, med alt og hos alle: mellem privat og offentligt, mellem arbejdsliv og privatliv, mellem det feminime og maskuline, mellem barne- og voksensliv, ja selv mellem lukketider og åbningstider.

Balladen opstår dog først, hvis opløsningen bliver så total, at den begynder at udviske forskellen på vigtigt og uvigtigt. På ondt eller godt. Rigtigt eller forkert. Virkeligt og uvirkeligt. Pjat og alvor. Man kunne sige: Hvis opløsning afløser oplysning.

Læs Tom Jensens blog på Berlingske.dk

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk