En grim, grim mur

12.11.2012  |  Af  Jens Christian Kirk

”People who want peace build bridges not walls”

Jeg er stærk tilhænger af EU, men mest af alt er jeg tilhænger af fortællingen om EU’s skabelse. Efter 31 års fjendskab og bekrigelse af hinanden gik visionære statsmænd fra Frankrig, Vesttyskland, Italien, Nederlandene, Belgien og Luxembourg sammen og baserede fremtidens fred i Vesteuropa ikke på den magtbalance som Den Kolde Krig baserede sig på, men på at hvis vi gensidigt er afhængige og tager den afhængighed alvorlig og udbygger den, så forsvinder grundlaget for at bekrige hinanden.

 

Israel og Palæstina
Det kunne sagtens have været Robert Schumans ord, jeg har citeret øverst. Det er det nu ikke, det er en ung palæstinensisk studerende ved Bethlehem University, jeg mødte da jeg i 2011 var på studietur til Israel og Palæstina.

Den unge studerende lever dagligt med den virkelighed at den ansvarlige regering i fredens og sikkerhedens 1 navn har bygget en mur. En mur som gør, at på trods af at han bor 10 km fra Jerusalem kun kan få adgang til byen i forbindelse med jul og påske. En universitetsstuderende som har udsigt til sikker arbejdsløshed, på trods af at regionen har brug for højtuddannede. En studerende, hvis eneste alternativ til arbejdsløshed er at søge ind på en uddannelse i USA eller et andet vestligt land, hvorfra han højest sandsynligt ikke kommer tilbage, men på trods af det fortsat nærer håb.

 

Murturister
Mens vi var i Betlehem besøgte vi også to butikker, som tidligere lå på hovedvejen mellem Hebron og Jerusalem, nu ligger de for enden af en blind, vej, hvor muren har spærret den gennemgående trafik, og ret beset kommer, der kun mennesker som er gået forkert eller såkaldte ”murturister” som os selv.

Her købte jeg en af de souvenirs, man naturligvis må have med fra Betlehem, et krybbesæt. Mit har dog den finte at der midt i det ellers idylliske billede er placeret en mur, så to af de hellige tre konger ikke kan komme hen til Jesusbarnet – jeg tror ikke jeg kan finde et symbol, der illustrerer murens betydning bedre end det. For to søstre, der er blevet adskilt af muren, kan ikke besøge hinanden når, den ene har født.

Efter at have set muren, mødt de mennesker der bor bag den, og de der er blevet hindret adgang til Vestbredden – og med den historiske viden vi har om anvendeligheden af mure til bevaring af egen sikkerhed – fristes jeg til at ændre lidt på Ronald

Reagans berømte ord:

”Mr. Netanyahu, tear down this wall!”

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk