Fear Builds Walls

24.11.2012  |  Af  Jens Christian Kirk

Hvis vi vil være frie, må vi ikke overgive os til frygtens tyranni, for intet er så diktatorisk, så styrende, så begrænsende som frygtens tyranni. Vil vi være frie mennesker, må vi være modige, for mod er at stå frygten imod.

For halvandet år siden var jeg til en af de bedste koncerter, jeg har været til. Med Roger Waters! The Wall!!! Udover at opfordre alle til at forsøge at komme til at opleve koncerten også, så satte den også nogle tanker i gang.

Jeg har tidligere skrevet en blog om Sikkerhedshegnet omkring og på Vestbredden i Palæstina, her citerede jeg et en ung palæstinensisk studerende for følgende statement: ”People who want peace build bridges not walls”. Jeg giver ham stadig ret, men måske er det i virkeligheden ikke så interessent, at pege fingre af folk, der bygger mure og ikke broer - måske er det mere interessant, hvad der skaber trangen til at bygge mure.

Og en af de ting jeg husker fra det meget visuelle show ”The Wall” er, hvad der pludseligt stod der, på en del af den mur som blev skabt på scenen: ”Fear builds walls”. Frygt bygger mure. Og det opsummerer i og for sig hele mesterværket The Wall. Frygten for det andet - den anden - gør, at hovedpersonen bygger en mur omkring sig. På samme måde er det også frygten der bygger muren i Palæstina. Frygten kan godt være berettiget, det er ikke det, men spørgsmålet er hvorvidt, vi opnår noget godt ved at overgive os til frygten. Hvis vi gør det har terroristerne fra Hamas eller den overbeskyttende mor fra The Wall vundet.

Hvis vi vil være frie, må vi ikke overgive os til frygtens tyranni, for intet er så diktatorisk, så styrende, så begrænsende som frygtens tyranni. Vil vi være frie mennesker, må vi være modige, for mod er at stå frygten imod.

Så gør selv, hvad domstolen i slutningen af The Wall dømmer hovedpersonen til: stå imod det, du frygter mest, riv din mur ned, synd tappert, vær modig og fri.

Mindeværdige taler er blevet mindeværdige af en grund, så endnu engang vil jeg citere en stor tale: “o, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is fear itself -nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance. In every dark hour of our national life a leadership of frankness and vigor has met with that understanding and support of the people themselves which is essential to victory.” (Franklin D. Roosevelt 1933)

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk