Fremskridtet er noget, vi tænker med og mod

16.12.2012  |  Af  Filip Hove Kristensen

Rune Lykkeberg skriver om en ny antologi med stemmer fra hele verden.

Hvis vi nogensinde skal finde ud af at lave et samfund, hvor vi behandler hinanden ordentligt og ikke ødelægger, er der én ting, vi må skille os af med. Der er ét ord, som vi må kaste ad helvede til, hvis vi vil begynde forfra. Det er ifølge den indiske socialteoretiker Ashis Nandy begrebet om ’fremskridtet’:

»Et af de mest beskidte ord i hele vores ordskat er ’fremskridt’. Det burde vi efterhånden have lært, og vi burde skamme os over at bruge ordet. Men det gør vi ikke.«

Næsten alle store katastrofer i nyere tid er ifølge Nandy forsvaret med henvisning til fremskridtet, og store udryddelser af egne borgere i diktaturstater som Cambodja, Kina og Sovjetunionen har været gennemført som moment i et stort skridt fremad.

Det er ikke kun et empirisk faktum, at løftet om fremskridtet har begrundet enorme ødelæggelser. Det er ifølge Nandy også en principiel pointe, at fremskridtet lover mennesket en frihed til at skabe sin egen virkelighed, som det ikke kan håndtere. Han siger ikke, at løftet om fremskridtet nødvendigvis må ende med Tjernobyl og Gulag, men der er en altid nærliggende forfaldsrisiko, hvor drømmen om en ny verden dominerer.

»Jeg er overbevist om,« skriber Ashis Nandy, »at alle forestillinger om et efterstræbelsesværdigt samfund i den nærmeste fremtid må behandle ideen om fremskridtet som et anti-demokratisk og livsfjendtligt begreb.«

Forskellige syn på det moderne
Nandy skriver i en antologi redigeret af den tyske sociolog Hans Joas, som har samlet forskellige bidrag replikker til en global diskussion om, hvad det vil sige at være moderne.

Socialforskere fra Indien, Kina, Senegal, Tyskland, Egypten, USA, Mozambique og Canada giver i bogen hver deres kritiske bestemmelse af begrebet ’det moderne’, hvilket naturligvis involverer refleksioner over det enkelte mennesker fællesskabet, vores forhold til naturen og til historien.

Læs hele artikel i Information her

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk