Grundlovsdag i systemets tegn

05.06.2013  |  Af  Mathias Schwartz Kirkegaard

I dag er det Grundlovsdag. Vi plejer at sige, at det er demokratiets festdag. I går var det en demokratisk sørgedag. For da vedtog Folketinget at begrænse adgangen til at kigge systemet over skulderen.

En tilhænger af den lov skrev på Twitter, at os kritikere af (anti-)offentlighedsloven tog patent på demokratiet, og at det følgelig var meget usympatisk. For Danmark er jo stadig et demokrati - bare mere effektivt.

Men hvad er demokrati egentlig? Demokrati er en idealform. Man kan derfor ikke sige: “Nu har vi opnået fuldt demokrati” Men lande kan være mere demokratiske og mindre demokratiske.

Den amerikanske professor Robert A. Dahl har opsat nogle kriterier for demokrati, som lande skal forsøge at nærme sig. Det drejer sig om 1) Fri deltagelse for alle, 2) Afstemning om afgørende spørgsmål, 3) Oplysning, 4) Folket skal kunne sætte dagsordenen og 5) Inklusion af alle borgere.

Lad os kigge nærmere på nummer 3: “Enlightened understanding - Citizens must enjoy ample and equal opportunities for discovering and affirming what choice would best serve their interests.” 

Det handler om åbenhed og gennemskuelighed. Nu mere der bliver forholdt offentligheden, des mindre nærmer vi os dette demokrati-ideal. Offentlighedsloven begrænser adgangen til aktindsigt i papirer, der bliver brugt til “ministerbetjening” Der bliver lukket for nysgerrige øjne. Ergo er beslutningen i går udemokratisk - omend Danmark stadig er mere demokrati end autokrati.

Systemet med ministerier, ministre og folketingsmedlemmer træffer beslutninger. De har uden tvivl oplevet, at alt blev besværliggjort af, at journalister fejlfortolkede de papirer, journalisterne har fået udleveret. Journalister kigger efter skandaler, før de kigger efter hurra-historier. At journalister kommer ind over sagerne giver nogle gange mere mis-information end information. Ud fra systemets logik bliver det mere effektivt, hvis det lukker for informationen.

Men systemer skal holdes i ørerne. Når først der lukkes af, så fristes systemet til at arbejde ud fra sin egen logik - i stedet for demokratiets logik. Derfor var det en sørgedag for demokratiet i går. Også selvom vi alt i alt alligevel kan fejre vores demokrati i dag.

 

Glædelig Grundlovsdag

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk