Vi nægter fortsat at tro, at retfærdighedens bank er gået konkurs

28.08.2013  |  Af  Jens Christian Kirk

For 50 år siden holdte personalisten Martin Luther King sin berømte "I Have a Dream"-tale. Men siger denne tale også noget til os i dag? Jens Christian Kirk har to bud.

Det er i dag 50 år siden, at Martin Luther King Jr. holdte sin berømte ”I Have a Dream”- tale. En tale holdt foran Lincoln Memorial og en forsamling på op mod 250.000 mennesker.

Talen er med rette berømt, fordi den i sin kritik af den daværende situation holder fast ved tiltroen til fremtiden. Tingene kan blive bedre, vi kan gøre dem bedre sammen. I talen advarer han mod had og bitterhed og anvender i stedet udtryk som drøm, håb, tro og kreativitet.

Pointen er dog ikke til at tage fejl af. Vi lever ikke i det retfærdige samfund, vi burde og kunne leve i. Vi opfylder ikke de løfter, vi har givet hinanden og verden. Det gode samfund var for Dr. King et samfund, hvor alle mennesker på trods af hudfarve og tro kunne leve sammen i fællesskab og frihed med lige rettigheder og lige muligheder.

I anledning af 50-året for talen ved Lincoln Memorial synes jeg det er på sin plads at se på om der er steder, hvor Martin Luther Kings tale udgør en kritik af vores samfund. Det mener jeg ikke, der kan være tvivl om, at der er.

Tillad mig at pege på et par områder, hvor vi i Danmark, Europa og den vestlige verden ikke opfylder sit løfte om retfærdighed:

1) Romaerne i Europa

Romafolket og dets status i de europæiske lande er et andet eksempel på manglende retfærdighed. Uanset om det er i Danmark eller i resten af Europa, udsættes de for det, der i USA kaldes ”racial profiling”. De mistænkeliggøres generelt og i visse lande er synet på dem grænsende til at opfatte dem som undermennesker.

2) Det arabiske forår

I øjeblikket er det som håbefuldt blev kaldt det arabiske forår blevet til Egyptisk efterår og Syrisk isvinter. Det blomstrende håb er væk og er erstattet af militærkup og giftgasangreb. Jeg ved ikke hvordan vi skal gribe ind, men nogen skal, og når de gør det, håber jeg det bliver med håb, tro og kreativitet frem for flere bomber.


Vi nægter fortsat at tro at retfærdighedens bank er gået konkurs. Vi drømmer stadig. Martin Luther Kings tale er fortsat en milepæl i kampen for retfærdighed og folkeligt fællesskab. På baggrund af hans lederskab i borgerrettighedsbevægelsen, og bl.a. denne fremragende tale, fik han Nobels Fredspris. En fredspris givet til en præst, der prædikede retfærdighed, frihed og fællesskab. Mere end noget andet er det blevet hans eftermæle.

Jeg ville være stolt over et sådant eftermæle, men jeg tror ikke Martin Luther King Jr. kunne nøjes med det. Han vil først være tilfreds, når vi begynder at realisere det. Ikke i morgen, om en uge eller om et år, men i dag!

Læs Dr. Kings fantastiske tale her: http://www.mlkonline.net/dream.html

 

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk