Giver TV relationskræft?

18.11.2011  |  Af  Jonas Norgaard Mortensen

Danskerne ser i gennemsnit fjernsyn 3,5 time om dagen. Det er 210 minutter om dagen eller over en femtedel af vores vågne liv. En femtedel del af vores liv!

Og siden 2007 er danskernes tv-forbrug vokset med 40 procent eller 1 time. I første halvår af 2007 så danskerne i gennemsnit fjernsyn i 2,5 time om dagen. Nu sidder vi en time mere om dagen og glor på andre menneskers liv. Eller rettere: fiktive liv, fiktive følelser og fiktive udseender.

En undersøgelse om et det gode liv fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) viser, at den mest afgørende faktor for det gode liv er fællesskab og forholdet til andre. I anledningen af 50 års jubilæet for OECD har organisationen i 2011 lanceret indexet "Your Better Life Index", som skal måle trivslen i den udviklede del af verdenen. Et godt liv bliver målt ud fra 11 kriterier, hvoraf tilfredshed er et af dem og ifølge lykkeforsker Christian Bjørnskov har målingerne vist, at menneskers tilfredshed i høj grad handler om "forholdet til andre mennesker", som han forklarede i P1 Debat den 9. juni 2011.

"Ensomhed er lige så dødeligt som rygning. Derfor bliver vi nødt til at tage det alvorligt," konkluderer en af verdens førende ensomhedsforskere, John T. Cacioppo, som netop har været i Dannevang for at holde foredrag om sin forskning. I vores fokus på individets uafhængighed overser vi et vigtigt socialt element: at være der for andre, mener Cacioppo, som kalder det højkvalitetsrelationer, hvor man både kan hjælpe og få hjælp.

Ifølge disse og andre undersøgelser er kvalitetsrelationer for mennesket, hvad respirationen er for lungerne. Det giver liv og sundhed.

Mennesker får lungekræft af at ryge, kunne det tænkes, at vi får relationskræft af at se fjernsyn? At vi bliver ensomme og syge af at bruge en femtedel af vores liv på passivt at iagttage fiktivt liv, som ikke kræver vores engagement og hjælp?

Fjernsyn er bogstaveligt talt fjernt og distanceret, men hvad værre er, det fjerner og distancerer måske brugerne fra ægte relationer, så vi til sidst som misbrugere ikke kan leve uden dagligt at inhalere store mængder TV. TV - som i Tom Verden, Tvangs Visualitet, Tids Vrider eller Totalt Vanvittigt.

Som rygere mister sansernes fulde brug, mister tv-misbrugerne måske sansernes sensibilitet overfor medmennesker. Der går cancer i vævet, men TV i følelserne, samvittigheden, selvbilledet, sindet, seksualiteten og psyken. Relationen til livet og oververdenen bliver forvrænget og sløvet.

Jeg sætter stor pris på at se nyheder, dramaserier eller en god film, men måske skal vi skrue lidt ned for kukkassen, og op for ægte relationer, hvis vi vil undgå relationskræft? Vi kan starte TV-afvænningen stille op - skære en enkelt time om dagen.

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk