Det frie valg gør mennesker umyndige

26.11.2011  |  Af  Leif E. Kristensen

"Det frie valg inspirerer ikke den slags myndige, generøse og solidariske mennesker, som vi gerne ville være. Det fremelsker umyndige, kværulerende og selvoptagne mennesker, vi helst ikke vil sidde ved siden af."

Sådan skriver Rune Lykkeberg i sin ugentlige klumme i Dagbladet Information.

"Nu kan man med god grund hævde, at det frie valg slet ikke er til for borgernes skyld. Det handler om at få systemerne til at fungere bedre: Hvis institutionerne oplever borgerne som kritiske brugere, bliver de tvunget til levere deres bedste. ... Når man således kræver frit valg, sætter man systemet før borgerne — borgerne får formelle muligheder, som de færreste kan bruge, men som alle systemerne er bevidste om, kan blive brugt imod dem. Og det er i sidste instans også i borgernes interesse."

"Det store spørgsmål er således ikke for eller imod frit valg, mellem kapitalisme og samtalesocialisme. Det store spørgsmål er, hvor borgerne skal have et frit valg, og hvor vi ikke skal have et frit valg. Lige nu virker det, som om vi har et frit valg på alle mulige områder, hvor vi ikke ved nok til vælge og ikke kan nok til at realisere friheden. Vi har en masse frie valg, der gør os dumme og umyndige."

Læs artiklen i Dagbladet Information:
Det frie valgs lidelser

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk