Syriens X-faktor

28.03.2012  |  Af  Bjarke Friis

Underholdnings-programmet X-faktor har optaget meget plads i medierne i de seneste uger. Alt imens den alvorlige kamp ”vind-eller-forsvind” udspilles i Syrien.

Medier og familien Danmark har i de seneste uger været optaget af de gryende kendisser i fredags underholdningsprogrammet X-faktor, deres performance og stemmeføring. Jeg har ikke været en af de ca. 2 mio. seere, og jeg ærger mig over, at så ligegyldigt et underholdsningsprogram kan få al den spalteplads i danske medier. Hvor er proportionerne henne?
I stedet for burde medierne og samtalerne ved de berømte danske kakkelborde handle om Syrien. Her er det alvor. Her handler det ikke blot om performance, men om liv eller død. Her er stemmeføringen forstummet i en blodig kamp mellem oprørere og regeringsloyale styrker.

Medierne er et let offer, det indrømmer jeg gerne. (Men jeg angriber dem alligevel.) Med personalismen som udgangspunkt må det optage os, hvordan vi forhindrer en større katastrofe i Syrien end den, der allerrede finder sted. Hvert eneste menneske er uendelig værdifuldt og har en værdighed, der aldrig må formindskes. Den menneskelige værdighed bliver formindsket i Syrien, og det problem må bekymre os.
Som en del af det internationale samfund er vi forbundet med den syriske befolkning. Blandt andet via de personer, der er kommet til Danmark fra Syrien gennem årene.

Jeg plæderer ikke for militære løsninger. Det er jeg slet ikke sikker på er den rigtige model for Syrien på nyværende tidspunkt. Jeg kan godt forstå den utålmodighed, der somme tider kan medføre et ønske om aktiv handling. Men militære løsninger kan være så voldsomme, at de reelt set gør mere skade end gavn, når der måles på de mere langsigtede konsekvenser på civilbefolkningen. Det sidste årti har desuden lært os, at vestlige politikere har haft en tendens til at overvurdere deres militære formåen. Udsigterne før det militære engagement i Irak og Afghanistan så bestemt mere positiv ud i sammenligning med årene efter vestlige soldaters tilstedeværelse.  

Politisk forfølges forhandlingerne med Syrien stadig. Gid de snart måtte finde en fredelig løsning på konflikten til gavn for alle parter. Som befolkning må vi lægge maksimalt politisk pres på vore politikere, på Rusland og Kina for at Syrien forbliver højt på dagsordnen. Med det danske EU-formandsskab har vi en gunstig mulighed for at præge forløbet. Desværre er vi godt hjulpet af forfærdelige TV-billeder, men de er afgjort med til at lægge politisk pres. Fredag aften har de i bogstaveligste forstand været klemt af X-faktor gennem adskillige uger. Gid proportionerne igen må komme på plads, så samtalen kan sætte væsentlige problemer til debat. I øjeblikket er Syrien ét af de mest væsentlige problemer.

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk