Skam kan ødelægge sjælen

18.11.2014  |  Af  Jonas Norgaard Mortensen

Skam opstår, når mennesker ikke bliver set og spejlet som dem, de er, siger psykolog Lars J. Sørensen, der har skrevet en bog om den ubehagelige og skjulte skamfølelse.

Skam har en andel i alle psykiske sygdomme som depression, psykoser, angsttilstande, misbrug og ADHD.

Skam er noget, vi er født med. Vi har en disposition til at føle skam, ligesom vi er disponerede for at føle os tilknyttede og tillidsfulde. Men vi bliver det kun sammen med andre. Det er omgivelserne, der skal tænde for det. Så hvordan det kommer til at fungere i den enkelte, afhænger af, hvordan den enkelte er blevet mødt, siger Lars J. Sørensen i Kristeligt Dagblad.

Den 70-årige cand.psych. og chefpsykolog på Psykiatrisk Hospital Nykøbing Sjælland er forfatter til bogen Skam medfødt og tillært. Når skam fører til sjælemord, der er udkommet på Hans Reitzels Forlag. Heri gennemgår han skammens kompleksitet. For følelsen af skam har mange facetter, både når den er medfødt og tillært.

"Min bog henvender sig til behandlere, men den er skrevet i et sprog, så også andre vil kunne få glæde af at læse den. Mit håb er, at man som læser kan føle sig trøstet af at blive spejlet i det at være menneske og have det lidelsesfuldt i sit liv. Tidligere var det en undtagelse at skrive om skam, men jeg tror, at man i dag kan skrive om det på en anden måde. Vi er begyndt at tage hinanden mere alvorligt. Det er blevet mere naturligt at snakke om skam, og så dukker skam op helt af sig selv. Efter min mening er det også nødvendigt, at vi begynder at se på den skjulte følelse, som er så afgørende for vores relationer og ensomhed," udtaler Lars J. Sørensen til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad.

 

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk