Er der stadig grænser for vækst?

09.05.2012  |  Af  Leif E. Kristensen

For 40 år siden, som 26-årig systemanalytiker, skrev nordmanden Jørgen Randers sammen med sine amerikanske kolleger Dennis Meadows, Donella Meadows og William Behrens III bogen "Grænser for Vækst". Udgivet på 37 sprog og angiveligt solgt i 12 millioner eksemplarer. Det blev en af nyere tids mest omdiskuterede, forkætrede og misforståede bøger om samfundets udvikling.

Bogen beskrev via en – for den tid uhyre avanceret – computersimulering, hvordan fremtiden kunne forme sig under forskellige antagelser om udviklingen i økonomisk vækst, ressourceforbrug, forurening, befolkningsstørrelse m.m. "Grænser for vækst" var således ikke en forudsigelse af, hvordan det faktisk vil gå her på kloden, men et dusin forskellige scenarier for udviklingen under variable forudsætninger.

Mandag den 7. maj præsenterede tænketanken Romklubben – der også stod bag "Grænser for vækst" for 40 år siden – på en konference i Rotterdam "2052 – A global forecast for the next forty years", forfattet af Jørgen Randers. Det er en omfattende analyse af, hvad der er den sandsynlige udvikling her på planeten. Altså denne gang en regulær forudsigelse af, hvordan det formentlig vil gå. Ikke nogen advarsel, ikke et kampskrift og ikke en vision om den bæredygtige fremtid, Jørgen Randers kunne ønske sig. Men en omfattende, modelbaseret fremskrivning suppleret med mere end 30 videnskabelige kollegers bud på, hvor verden mest sandsynligt bevæger sig hen.

Ifølge Jørgen Randers er den mest sandsynlige verden i 2052: En verden hvor væksten er gået i stå, befolkningen stagneret, men klimaet fortsat på vej mod at løbe løbsk.

Læs mere om bogen:
Fremtiden: En rodet affære med lavvækst og klimakaos

 

Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk