Blogstafet 3: Hvad de unge vil i politik

05.08.2015  |  Af Af Henrik Bang professor på universitetet i Canberra, Australien

De 48 forfattere, der bidrager til Cura’s to antologier, Det personlige samfund og Det relationelle menneske, har mere at byde på. Vi synes i Cura og på personalisme.dk, at de forskellige forfattere kommer med en væsentlig kritik og analyse af aktuelle faglige og samfundspro... Læs mere.


Blogstafet 2: Invester i demokratiet – det betaler sig

20.05.2015  |  Af Af projektchef og ekstern lektor Øystein Leonardsen

De 48 forfattere, der bidrager til Cura’s to antologier, Det personlige samfund og Det relationelle menneske, har mere at byde på. Vi synes i Cura og på personalisme.dk, at de forskellige forfattere kommer med en væsentlig kritik og analyse af aktuelle faglige og samfundspro... Læs mere.


Mine refleksioner over begrebet Det Fælles Bedste

19.05.2015  |  Af Andreas Lloyd

En af de ting, som jeg forbinder med ”det fælles bedste” er ordet Fælled.  I gamle dage var fælleden et fælles stykke jord, hvor alle bønderne kunne sende deres dyr ud og græsse. Men for at undgå at fælleden blev overgræsset, og jorden blev ødelagt, var det nødvendigt ... Læs mere.


Blogstafet 1: Det Danmark, vi kender, er blevet et teknokrati

23.04.2015  |  Af Karen Lumholt og Jonas Norgaard Mortensen

De 48 forfattere, der bidrager til Cura’s to antologier, Det personlige samfund og Det relationelle menneske, har mere at byde på. Vi synes i Cura og på personalisme.dk, at de forskellige forfattere kommer med en væsentlig kritik og analyse af aktuelle faglige og samfundspro... Læs mere.


Flyt på landet og sæt stikket i

16.04.2015  |  Af Anne Kirstine Waage Beck

Udkantstema Gæsteblog: De senere års debat har fremstillet Danmarks yderområder på en måde, der ligger milevidt fra den virkelighed, jeg ser som tilflytter til Bornholms sydøstlige hjørne. Der har været fokus på problemer og dårlig økonomi, men nu er der heldigvis ved at ske... Læs mere.


Hvad nu hvis vi stemte med fødderne og gik den modsatte vej?

20.03.2015  |  Af Af Karen Lumholt, direktør for tænketanken Cura

Udkantstema: Udkanten kan blive den uventede kant, hvorfra det nye kommer - en bevægelse skabt af mennesker, der vil et liv i overensstemmelse med deres værdier. Muliggjort af en ny andelsøkonomi, it-baserede mikrovirksomheder og erhvervsdrivende som ildsjæle.... Læs mere.


Gæsteblog: Vi tilhører ikke os selv

04.11.2014  |  Af Christian Borrisholt Steen

"Jeg er sgu ikke min egen - for vi tilhører ikke os selv"... Læs om Piet Hein og Poul Hartling og om hvordan myndighed over eget liv, frihed og fællesskab kan hænge sammen. ... Læs mere.


Gæsteblog: Genopfind de forpligtende fællesskaber

21.10.2014  |  Af Suzette Frovin, journalist

Det kræver en landsby at opdrage et barn. Bare ikke i Danmark. Her står forældrene alene med ansvaret. »I har jo selv valgt at få børn«. »Hvad havde I regnet med?« Sådan lyder modargumentet hver gang vi, altså os, den forkælede forældregeneration, forsøger at diskutere, hvor... Læs mere.


Boganmeldelse: Relationer kan ændre verdensbilledet

08.09.2014  |  Af Per Schultz-Knudsen

I efteråret 1997 sker der en tragedie i Peled-familien. Miko Peleds 13-årige niece, Smadar, og nogle veninder bliver dræbt ved en palæstinensisk selvmordsangreb i centrum af Jerusalem. I stedet for at føle et ønske om hævn føler Miko Peled et behov for at finde ud af, hvad ... Læs mere.


Gæsteblog: Balance mellem arbejde og familie

30.04.2014  |  Af Helle Rosdahl Lund

Hvad er den korrekte måde at organisere familiens arbejdsliv på? Kan det være andre måder end den politisk korrekte? Vi har inviteret Helle Rosdahl Lund fra Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv til at skrive en gæsteblog om emnet.... Læs mere.


De trængte børnefamilier: Forkælede eller stakkels?

28.04.2014  |  

Det er for nemt at sige, at forældrene bare skal tage sig sammen. Det er også for nemt at tro, at velfærdsstaten kan eller skal tage sig endnu mere af vores børn. Der skal helt andre store kulturelle og strukturelle forandringer til - på arbejdsmarkedet og i samfundet som så... Læs mere.


Ledelse: Frygten for det blanke papir

09.04.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Personalister hylder det frie engagement, mens benhård styring er i meget lav kurs, da det knægter dette. Men kan styring bruges til positivt at øge engagementet? Mathias Schwartz Kirkegaard illustrerer dette... med digtskrivningsøvelser.... Læs mere.


Hvorfor går du på arbejde?

27.03.2014  |  Af Mikele G. Schultz-Knudsen

Arbejder du blot for at få tiden til at gå? Eller arbejder du med noget, mennesker har brug for? Mikele G. Schultz-Knudsen skriver om sit eget karrierevalg som advokatfuldmægtig for store erhvervsfirmaer. ... Læs mere.


Bedre implementering af skolereformen via deltagelse

19.03.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Når skolelærerne og pædagoger ikke har følt sig som deltagere i skolereformen, bliver implementeringen svær. Mathias Schwartz Kirkegaard giver sit bud på tre nøgle-elementer i implementeringen af skolereformen.... Læs mere.


Skolereform: Centralisering ad absurdum.

05.03.2014  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Det har været diskuteret, hvordan skolereformen presser lærerne. Men hvad med hvordan den centraliserer den fritid, som familier og foreningsliv ellers råder over? Morten Hougaard Sørensen undrer sig over den manglende protest.... Læs mere.


Det er ikke nok med en bonusordning

06.02.2014  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Før projektet drukner i styring, skal projektlederen stille sig selv spørgsmålet: Deltagelse eller fremmedgørelse? Mathias Schwartz Kirkegaard har skrevet en artikel om værdighed, engagement og relationer i ledelse.... Læs mere.


Gæsteblog: Et kendt menneske

31.01.2014  |  Af Lagt online af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvad vil det sige "at være kendt"? Ifølge Christian Borrisholt Steen kan vi lære noget om relationer fra begravelsestaler. Men hvordan vil fremtidens begravelsestaler være?... Læs mere.


Refleksioner om teaterkoncerten “We have a dream.. of a better world”

24.01.2014  |  Af Miriam og Mathias

For at det hele ikke skal gå op i teori, har Mathias, der er redaktør her på siden, bedt sin kæreste Miriam reflektere over den personalistiske teaterkoncert på Skovbo Efterskole.... Læs mere.


Mandela var ikke et overmenneske

10.01.2014  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Nyligt afdøde Nelson Mandela hyldes som en stor statsmand. Men Morten Hougaard Sørensen skriver herunder om pointen: Det handler om ganske almindelig kærlighed. ... Læs mere.


Lad os genvinde den politiske samtale i 2014

06.01.2014  |  Af Bjarke Friis

Tre bekymrende tendenser fra det forgangne år og et ønske for det nye: At vi genfinder den politiske samtale. Bjarke Friis er bestyrelsesformand for den netværksbasede tænketank Cura, der står bag Personalisme.dk.... Læs mere.


Hvornår har du sidst talt med dig selv?

21.12.2013  |  Af Anne Bjerregaard Bang

For at "vi" fungerer i en relation, skal "jeg" være i form. Da Anne i sommer fik konstateret en hjernetumor, opdagede hun, at hun længe havde forsømt sig selv i forsøget på at please alle andre.... Læs mere.


Til forsvar FOR såvel som MOD systemet!

27.11.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Nu er kommunalvalgkampen ovre, og det er derfor passende at tage en grundlæggende debat om noget vigtigt: Forholdet mellem frihed og regler. Det er en principiel debat, så den skal ikke drukne i slogans. Mathias Schwartz Kirkegaard har skrevet en kommentar til Rasmus Jarlov ... Læs mere.


Gæsteblog: 29 minutter på et ledermøde

19.11.2013  |  Af Brian Jørgensen

Mennesket mellem deltagelse og fremmedgørelse. Brian Jørgensen beretter om, hvordan de på ungdomsuddannelsens ledermøde opdagede, at personalismen sætter ord på, hvad de arbejder for.... Læs mere.


Der kom ansigt på Im

18.11.2013  |  Af Mikele G. Schultz-Knudsen

Sagen om 7-årige Im, der er blevet udvist fra Danmark, viser, at os danskere har mere hjerte end vores system. Mikele G. Schultz-Knudsen blogger om en ny vej med plads til mennesker. ... Læs mere.


Har FN svigtet i Syrien?

12.11.2013  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Svigter FN, når der ikke gives tilladelse til at bombe Syrien? Morten Hougaard Sørensen blogger om, at det er forsimplet at se dette som enten-eller, og præsenterer sit bud på en personalistisk vinkel på FN.... Læs mere.


Social dumping er usolidarisk

08.11.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Altså kun begrebet i sig selv. Begrebet er negativt, men det dækker over noget, der faktisk kan ses som positivt, hvis man åbner øjnene. Mathias Schwartz Kirkegaard blogger om muligheden for at søge lykken i et rigere land.... Læs mere.


Gæsteblog: Meningsfulde samtaler der skaber stærkere bånd

06.11.2013  |  

Frederik Svinth har erfaret, at venskaber har brug for, at man tør være sårbar og skrøbelig. Derved kan venskaber være en kur mod sammenbrud. Det skriver han om i gæstebloggen.... Læs mere.


Community: Måske det vigtigste ord i verden

04.11.2013  |  

Karen Lumholt har fundet et ord i New York, som vi mangler i foreningsdanmark: Community.... Læs mere.


Gæsteblog: Den sande lektion for NSA: Hvis din magt er afhængig af insiders vs outsiders, så er det tid til Plan B.

31.10.2013  |  Af Zeynep Tufekci

Og den virkelige skandale er, at NSA ikke allerede vidste det. Zeynep Tufekci fra University of North Carolina gæsteblogger om, hvordan teknologien opløser skellet mellem ind-gruppen og ud-gruppen. ... Læs mere.


Asimovs robotregler for banker?

18.10.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

De ”onde banker” har i den offentlige debat fået skylden for finanskrisen. Ondskab er noget der er knyttet til moral. Men virksomheder er ikke moralske, ligesom robotter heller ikke er moralske. De opfører sig efter, hvordan de er programmeret. Forfatteren Isaac Asimov formu... Læs mere.


Personalismen kan blive et vigtigt kompas for velfærdsændringer

25.09.2013  |  

Er Facebook godt? Er nethandel skidt? Er det godt eller skidt at det offentlige bliver digitaliseret? At frivillige overtager velfærdsopgaver? At lukke en gade for biler og kun tillade busser og cykler? At den lokale skole nedlægges? Er det godt med storkommuner? Er supersyg... Læs mere.


Dig og mig

22.09.2013  |  Af Tony Bech

Desmond Tutu forklarer i bogen ‘Gud er ikke kristen – og andre provokationer’, at Vestens fokus på individualisme kan betyde, at mennesker bliver ødelagte af deres anonymitet.  Hvis vi skulle folde Tutu’s tanker ud, så er det, når vi glemmer vores forbundethed, at vi i... Læs mere.


Syrien: Damned if you do - damned if you don’t

30.08.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Vi fejler i vores engagement, hvis vi bomber Syrien. Vi fejler også i vores engagement, hvis vi ikke stopper krigen - om nødvendigt med vold. Mathias Schwartz Kirkegaard skriver om paradokset.... Læs mere.


Vi nægter fortsat at tro, at retfærdighedens bank er gået konkurs

28.08.2013  |  Af Jens Christian Kirk

For 50 år siden holdte personalisten Martin Luther King sin berømte "I Have a Dream"-tale. Men siger denne tale også noget til os i dag? Jens Christian Kirk har to bud.... Læs mere.


Ud med Apple og Microsoft

27.08.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

I den senere tid er skeletterne væltet ud af det skab, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har åbnet. Mathias Schwartz Kirkegaard mener, det bør have konsekvenser.... Læs mere.


Håndtryk og militærstøvler

01.08.2013  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Sideløbende med alle debatterne på Folkemødet eksploderede der en anden debat om en censor ved en matematikeksamen i Herning, som af religiøse årsager ikke ønskede at give hånd til kvindelig studerende. Han hed Yussef Minawi. Og dette blog-indlæg er affødt af den debat, der ... Læs mere.


Soldater slår ikke ihjel - de tager fjender ud

30.07.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvis mennesket fortjener værdighed, hvordan kan soldater så slå ihjel? Efter anden verdenskrig interviewede militærhistorikeren S. L. A. Marshall en stor mængde frontsoldater. Han konkluderede, at de soldater der ryddede bunkere med flammekastere, og dermed brændte fjenden ... Læs mere.


Folket er mødt op til Folkemøde

14.06.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Er det eliten eller folket, der er taget til folkemøde? Det er foreningsdanmark, netværksdanmark og relationsdanmark!... Læs mere.


Grundlovsdag i systemets tegn

05.06.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

I dag er det Grundlovsdag. Vi plejer at sige, at det er demokratiets festdag. I går var det en demokratisk sørgedag. For da vedtog Folketinget at begrænse adgangen til at kigge systemet over skulderen.En tilhænger af den lov skrev på Twitter, at os kritikere af (anti-)offent... Læs mere.


Tillid, tak!

08.05.2013  |  Af Rune Hoff Lauridsen

Den netop overståede konflikt mellem KL og lærernes fagforening har været endnu et tydeligt bevis på at der spreder sig et problem i samfundet. Billedligt talt kan man måske næsten se problemet, som en “sygdom”. Når “sygdommen” rammer et enkelt menneske kan resultatet være a... Læs mere.


Fællesskabsfilosofier

03.05.2013  |  Af Jean Fischer, kultursociolog

I det moderne vestlige samfund tror vi på det autonome individ. Det autonome individ er uafhængigt af traditioner og fællesskab. Alle andre kulturer tror på fællesskabet. Det gjorde vi også selv for ikke så længe siden. Alligevel tillader vi os at omtale vores individkultur ... Læs mere.


Kronik: Menneskelivet er mere end en konstruktion

25.04.2013  |  Af Bent Bjerring-Nielsen

Personalismen tager udgangspunkt i en forestilling om det værdige, engagerede menneske, der bliver til i relationen til andre mennesker. I denne kronik skriver Bent Bjerring Nielsen om, hvordan denne forestillingen er blevet til i en kamp mod den dominerende postmodernisme o... Læs mere.


Supercykelstier afslører nyttetænkning om mennesker

21.04.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

"Han er glad for gode cykelstier, men mener at fortællingen om de såkaldte supercykelstier afslører en nyttetænkning om mennesket, sådan udlægger Mathias Schwartz Kirkegaard det, og spørger, hvad er det for en fortælling, der også fortælles om cykelsuperstiernes fordele?... Læs mere.


Stop lapperierne - tænk visionært

24.03.2013  |  Af Per Schultz-Knudsen

Reformerne vælter frem, men for dem alle gælder det, at det er lapperier på et forældet velfærdssystem, sådan skriver Per Schultz-Knudsen, og spørger om vi kan indføre én grundlæggende skatterabat, som i højere grad bygger på tillid og respekt.... Læs mere.


Prædiken: Ritualer for fællesskab

02.03.2013  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Ritualer skal skabe fællesskab og fastholde menneskers værdighed. Det argumenterer præsten Morten Hougaard Sørensen for i denne prædiken, hvor han knytter personalistisk filosofi og teologi sammen.... Læs mere.


Tilbage til det relationelle fundament

22.02.2013  |  Af Else Marie Bech

Menneskets udvikling, læring og trivsel er fundamentalt funderet i kvaliteten af dets relationer. Mennesket udvikles i samværet med stabile, positive og sensitive relationer. Hele vores selvforståelse, vores sprog, vores indre dialog og vore tankemønstre er udviklet på basis... Læs mere.


Dilemma: Dronekrig mod terror - for frihed?

10.02.2013  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Krig krænker menneskeværd og relationer. Hæsligt. Men man kan også engagere sig i krig for at forsvare menneskeværd og relationer. Heroisk. Hvor er de nemme svar og rene hænder i kampen for livet? Mathias Kirkegaard reflekterer åbent og umiddelbart om krigens dilemma.... Læs mere.


Følelsen af fattigdom?

21.01.2013  |  Af Anne Bjerregaard Bang

Staten skal understøtte individet og fællesskaberne, ikke suge virkekraft og engagement ud af dem. Resultatet er svigt - både over for yder og nyder.... Læs mere.


Den sidste sten i muren

30.12.2012  |  Af Jens Christian Kirk

Denne og de seneste tre blogs (en grim, grim mur; Fear Builds Walls; Good Fences Make good Neighbours) har fra min side været et forsøg på at behandle ”muren” som abstrakt og meget konkret begreb som afpersonaliserende. Med andre ord det forhold at de abstrakte og konkrete ... Læs mere.


Årets Østjyde(r) 2012

16.12.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Jeg har lige set en præsentation af de nominerede til “Årets Østjyde 2012”. Når man ser præsentationerne af kandidaterne, så fristes man fristes til at tænke, at de lige så godt kunne kåre “Årets Østjyske Personalist 2012”. Og de måtte for min skyld, gerne give en præmie til... Læs mere.


”Good fences make good neugbours”

15.12.2012  |  Af Jens Christian Kirk

I min absolutte yndlings tv-serie – The West Wing (bare se den!) er der et afsnit, hvor præsidentens modkandidat får gode råd af en motivationstaler. Denne taler har udgivet en bog med gode råd til et godt liv, her citerer han blandt andet den amerikanske nationaldigter Robe... Læs mere.


Juletræskrisen i Kokkedal

12.12.2012  |  Af Rune Hoff Lauridsen

Juletræ, mindretal, danske værdier, ytringsfrihed, værdighed, realtioner og demokrati. Blogindlægget reflekterer over juletræskrisen i Kokkedal.... Læs mere.


Foreningsdanmark styrker social inklusion

08.12.2012  |  Af Bjarke Friis og Mie Ryt-Hansen

Blogger Bjarke Friis har sammen med Mie Ryt-Hansen skrevet dette indlæg i Kristeligt Dagblad. Med udgangspunkt i børne- og ungdoms organisationen KFUM og KFUK, belyser de to skribenter civilsamfundet muligheder, ikke som en sektor af velfærdsstaten, men som en forlængelse af... Læs mere.


Sagen om Stengade 40

05.12.2012  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Kirkens Korshærs natcafe på stengade 40 stod til at lukke til nytår, fordi bevillingen fra satspuljemidlerne blev blokeret af Dansk Folkeparti.... Læs mere.


Boganmeldelse: Det fælles bedste

03.12.2012  |  Af Karen Lumholt

Jeg bliver helt rystet og samtidig bevæget over, at personalismen, hvis eksistens jeg ikke har kendt før nu, synes at være den røde tråd, der går igennem alt, hvad jeg brænder for og har brændt for, så længe jeg kan huske. Bogen rammer mig lige der, hvor hjertet banker, tåre... Læs mere.


Personalisme: Fra menneskesyn til mening

29.11.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Hvorfor er det filosofiske menneskesyn politisk? Blogindlægget er første del af en artikel, som er bragt i magasinet Cura Mag... Læs mere.


Fear Builds Walls

24.11.2012  |  Af Jens Christian Kirk

Hvis vi vil være frie, må vi ikke overgive os til frygtens tyranni, for intet er så diktatorisk, så styrende, så begrænsende som frygtens tyranni. Vil vi være frie mennesker, må vi være modige, for mod er at stå frygten imod.... Læs mere.


EU med forbehold

23.11.2012  |  Af Rune Hoff Lauridsen

EU har skabt en historisk fred, men er ved at køre fra de borgere, unionen skal repræsentere og hjælpe.... Læs mere.


Da jeg blev personalist

21.11.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

"For mig er personalismen det politiske menneskesyn, som kommer tættest på at tage udgangspunkt i, hvad mennesket er og hvordan mennesket agerer."... Læs mere.


Signe og den individuelle idiot

13.11.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Læs om en spejder - en af hverdagens engagerede helte i det frivillige arbejde. Og om alle de stakkels idioter, der er sig selv nok.... Læs mere.


En grim, grim mur

12.11.2012  |  Af Jens Christian Kirk

”People who want peace build bridges not walls”... Læs mere.


Bare rumper og iPad'er

04.11.2012  |  Af Torben Jensen

Apple er på verdensplan en meget stor udbyder af e-bøger. Bøgerne kan læses på Apples vidt udbredte produkter, iPad, iPhone og Ipod, og det er en fantastisk ny mulighed for at få litteratur ud til mange flere mennesker. De udgiver også danske bøger, men ikke hvis de indehold... Læs mere.


Et godt arbejdsliv - for hvem?

28.10.2012  |  Af Tony Bech

Bølgerne fra finanskrisen skvulper stadig rundt. Vinden har måske nok lagt sig, men vi ser stadig dønninger påvirke det danske arbejdsmarked. I disse dage bliver der særligt lagt spalteplads til diskussionen om, hvordan eller hvorvidt personer, der potentielt ryger ud af dag... Læs mere.


Om at vokse og at vækste

20.10.2012  |  Af Morten Hougaard Sørensen

Hvordan får vi hinanden til at vokse som mennesker? Hvordan opbygger vi hinanden? Hvordan støtter vi hinanden, når det af den ene eller anden grund bliver svært at være til? Hvad er det bærende i et samfund? Stærk vækst eller stærke relationer? ... Læs mere.


Hvilket menneskesyn!

16.10.2012  |  Af Tove F. Buch

De seneste uger har vi i TV kunnet se to udsendelser, der har gjort indtryk på mig. Den seneste: ”Pigen, der ikke vil dø” satte mange tanker i gang hos mig. Rent fagligt – som pensioneret intensiv sygeplejerske – måtte jeg græmmes. Sådan var det ikke i 70´erne, 80´erne og 90... Læs mere.


Solitaire - tab din kærlighed ved ligegyldighed

10.10.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Personalismen er en filosofisk og politisk tænkning, der forsøger at indkredse, hvad et menneske er - og tage de sociale og samfundsmæssige konsekvenser af det.... Læs mere.


3569 politikere

06.10.2012  |  Af Isabella Arendt Laursen

Hvad er politikernes job?... Læs mere.


Undskyld, vi ser jer

01.10.2012  |  Af Anne Bjerregaard Bang

Downs Syndrom er igen kommet på mode. Første gang var for et par år siden, hvor ”Morten og Peter” lagde gaderne øde med deres ”Er jeg da helt gak gak, mor?”, og nu ruller ”Undskyld vi er her” over skærmen midt i DR’s udvidede primetime med stor begejstring til følge. Vi er ... Læs mere.


One size fits one

27.09.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

En blog om feriepengesagen, overenskomster i Brøndby og den manglende tillid til samtale og fornuft ... Læs mere.


Mit Danmark er 
også dit Danmark

18.09.2012  |  Af Per Schultz-Knudsen

I sin tiltrædelsestale lancerede den nye formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thuesen Dahl, i weekend et nyt begreb ”Mit Danmark”. Et begreb, som aldrig vil kunne komme over en personalists læber. For en personalist vil ”mit Danmark” også altid være ”dit Danmark” og derme... Læs mere.


Kan I huske Hugo Grotius og hans krig?

14.09.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Hvis du er teolog eller idéhistoriker, så ved du måske hvem Hugo Grotius var. I frustration over tredive-års-krigen arbejdede hollandske Hugo Grotius (1583-1645) med at finde etiske standpunkter der var almenmenneskelige. Han formulerede en retsopfattelse, hvis formål var at... Læs mere.


Smil og røde næser

13.09.2012  |  Af Rune Hoff Lauridsen

Den 22. august blev læserne mødt af en smilende klovn på forsiden af Herning Folkeblad. Selve artiklen var dog mere dyster, for den handlede om, at man ser sig nødsaget til, pga. manglende økonomiske midler, at skære ned i antallet af dage, hvor hospitalsklovne vil kunne bes... Læs mere.


Er programmering det nye spejder eller det nye matematik?

10.09.2012  |  Af Mathias Schwartz Kirkegaard

Jeg har længe været overbevist om, at den næste generation vil lære at programmere spil i samme grad som jeg lærte at bygge med rafter. Da jeg var en lille knægt sendte mine forældre mig til FDF, og derved lærte jeg en masse grundlæggende viden, som jeg stadig kan bruge i da... Læs mere.


Romney udfordrer Obama på menneskelig afhængighed

30.08.2012  |  Af Filip Hove Kristensen

”We built it” lyder det i disse dage fra Republikaneres konvent i USA. Udover at være en smule bagstræberisk – bør sloganet tolkes som et svar på Obamas tale i Virginia midt i juli måned. I talen siger Obama “If you’ve got a business — you didn’t build that”. Somebody else... Læs mere.


Syriens X-faktor

28.03.2012  |  Af Bjarke Friis

Underholdnings-programmet X-faktor har optaget meget plads i medierne i de seneste uger. Alt imens den alvorlige kamp ”vind-eller-forsvind” udspilles i Syrien.... Læs mere.


Politikernes mobning er kun et symptom

08.02.2012  |  Af Leif E. Kristensen

DE seneste uger har der været debat om omgangstonen i Folketinget. Nyvalgte medlemmer har klaget over det, de kalder politisk mobning, og at det politiske spil fuldstændig skygger for det politiske indhold ”Man står over for hinanden og råber ’æh, bæh, du er dum, min far er... Læs mere.


Den lange rejse... mod individualisme

01.02.2012  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Johannes V. Jensens store fortælling om "Den lange rejse" står som et moderne storværk, der forsøger at erstatte andre store kosmologiske narrativer om mennesket med en ny fortælling, som hviler på darwinisme, naturvidenskab og individualitet. Fortællingens fatale blinde pun... Læs mere.


Sexmisbrug er et relationelt misfoster

23.01.2012  |  Af Anne Bjerregaard Bang

For tiden vælter det ud af skabet med historier fra hele landet om børn, der er blevet seksuelt misbrugt af deres nærmeste. Som oftest deres egne forældre. Dem, der ved noget om det, siger, at der ikke er kommet flere tilfælde end førhen. Nu taler vi bare om det, og “Brønde... Læs mere.


Der er brug for et opgør med kernefamilien

19.12.2011  |  Af Bruno Langdahl

Vi har ondt i fællesskabet. Flere dør i ensomhed. Og landets anonyme rådgivningslinjer melder om et stigende antal opkald om ensomhed – fra unge og gamle, mænd og kvinder og fra alle samfundslag. Ensomhed og opløste fællesskaber er en udfordring, som råber på et svar. I de... Læs mere.


'Vi kan jo ikke redde hele verden'

05.12.2011  |  Af Leif E. Kristensen

Bryder man sig ikke om modpartens holdninger, kan man altid forsøge sig med at betegne dem som naive. Det er en strategi, man stort set hver dag kan se anvendt i den politiske debat. ”Danmark kan jo ikke redde hele verden,” er en typisk udtalelse vendt mod f.eks. forslag om ... Læs mere.


Behovet for fællesskab ses tydeligt på børn

22.11.2011  |  Af Bjarke Friis

Alle forældre nikker formodentlig genkendende til fænomenet: Man er ved at lave aftensmad, mens familiens forsørger er på vej hjem. Barnet/børnene (nok mest små børn) sætter sig så stille på gulvet med et puslespil eller legoklodserne – men hvorfor lige midt på køkkengulvet?... Læs mere.


Giver TV relationskræft?

18.11.2011  |  Af Jonas Norgaard Mortensen

Danskerne ser i gennemsnit fjernsyn 3,5 time om dagen. Det er 210 minutter om dagen eller over en femtedel af vores vågne liv. En femtedel del af vores liv! Og siden 2007 er danskernes tv-forbrug vokset med 40 procent eller 1 time. I første halvår af 2007 så danskerne ... Læs mere.


Advarsel! Ensomhed dræber!

17.11.2011  |  Af Anne Bjerregaard Bang

”Jeg har brug for noget alenetid.” Vi kender alle sammen følelsen af at være mæt. Af samvær, nærvær, problemer, udfordringer. Bare lige for et øjeblik at skrue ned for musikken, slukke for telefonen og tage et varmt karbad. Eller hvad man nu gør. Dér hvor man bare er. Alene... Læs mere.


Når de gode handler ondt

10.11.2011  |  Af Leif E. Kristensen

En af mine venner er tv-tekster, og han har ind imellem den tvivlsomme fornøjelse at skulle tekste amerikanske B-film. Han fortæller, at der de seneste år er sket en tydelig ændring i disse films moral. Hvor det tidligere var sådan, at the good guys adskilte sig fra the bad ... Læs mere.


Livsbekræftende engagement

08.11.2011  |  Af Bjarke Friis

2011 er europæisk frivillighedsår. Markeringen burde have været mere tydelig, men man kan dog glæde sig over, at f.eks. TV Syd markerer frivillighedsåret med en udsendelsesrække ”Anne som frivillig”. Her tager en journalist rundt og er frivillig forskellige steder i samfunde... Læs mere.


Kolofon

Personalisme.dk     |     Copyright 2011     |     Siden er udviklet af Cura     |     Kontakt: cura@cura.dk